10:00
Dorsz z chrupiącą szynką parmeńską, cukrowy groszek, szparagi i pomidorki koktajlowe z czosnkiem
Wiosna to czas lekkich dań i pięknych, wyrazistych barw na talerzu. To czas moich ukochanych szparag, groszku cukrowego i wszystkiego co zdrowe a co uwielbiam najmocniej. Podzielę dziś się z Wami przepisem na coś pysznego, delikatnego i kolorowego. Jeżeli masz kilka patelni i mało czasu to to danie wykonasz w 10 minut!
Składniki (na 2-3 porcje):
- 300-400 gram filetu z dorsza
- 200 gram groszku cukrowego
- natka pietruszki
- czosnek
- 300 gram pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz
- pęczek szparag
- 3-4 plastry szynki parmeńskiej
- sok z cytrny
- olej do smażenia
Groszek cukrowy podsmażam minutę z solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Szparagom odrywam zdrewniałe końce i kroję w plastry, również podsmażam chwilę, doprawiam. Pomidorki smażę z czosnkiem, solą, pieprzem i natką. Chipsy suszę w piekarniku bądź na suchej patelni do momentu aż staną się chrupki. Dorsza doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny i smażę dosłownie po minucie z każdej strony jeśli filet jest niezbyt gruby lub po dwie minuty jeżeli jego grubość jest większa niż 2 cm. Podaję danie: podsmażony groszek, szparagi i pomidorki z czosnkiem przekładam na talerz, obok układam rybę. Wierzch dania posypuję pokruszonymi chipsami z szynki i dekoruję danie natką z pietruszki. Podaję od razu.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy