Najlepszy rosół, dla mnie idealny w okresie jesienno - zimowym na przeziębienie. Zawsze się udaje, smakuje wyśmienicie. Mój ulubiony. Jeżeli macie ochotę poczytać więcej na temat zbawiennych dla naszego organizmu właściwości rosołu zapraszam Was do klikania pod ten link: KLIK.
- 3 udka kurczaka
- 2 skrzydełka kurczaka
- 1 szyjka indyka
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 pietruszki
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- kawałek selera
- kawałek pora
- 4-5 suszonych podgrzybków
- nać pietruszki- 1/2 pęczka
- kawałek kapusty włoskiej- akurat ja tym razem nie użyłam
- sól
- pieprz
- nać pietruszki
- ugotowana w rosole marchewka
- makaron
W garnku układamy umyte udka, skrzydełka oraz szyjkę indyka i zalewamy zimną wodą. Mięso gotujemy na średnim ogniu do momentu zagotowania, następnie zmniejszamy ogień tak by nasz wywar delikatnie "pyrkał". W tym czasie zbieramy szumowiny sitkiem o małych i gęstych oczkach. Mięso gotujemy około 60 minut, po tym czasie dodajemy obrane i umyte warzywa: cebulę (w łupinach) marchew, seler, por, pietruszkę, nać pietruszki oraz liście laurowe i ziele angielskie. Przyprawiamy całość delikatnie solą i pieprzem. Dodajemy również suszone podgrzybki. Całość gotujemy 1,5-2 godziny na małym ogniu, rosół ma delikatnie pyrkać. Po tym czasie wyciągamy z rosołu warzywa i mięso oraz doprawiamy zupę solą i pieprzem. Przed podaniem warto posypać rosół natką pietruszki oraz dodać pokrojoną marchewką oraz mięso kurczaka. Zwykle podajemy rosół z makaronem, są to cienkie nitki.
Smacznego, Klaudia!
Hej :) Możemy prosić o dodanie banerka? :)
OdpowiedzUsuńJa dodaję do rosołu oprócz kurczaka i indyka kawałek mięsa wołowego i kaczki. Wtedy rosół jest naprawdę pyszny.
OdpowiedzUsuńJa też często tak przygotowuję rosół, jednak wtedy jest na prawdę ciężki i tłusty. Nie każdemu taki odpowiada, chociaż mi smakuje.
UsuńPozdrawiam :)
zawsze kawałek mały kawałek wołowinki i kaczki , super rosołek
Usuńja dodaje cebule podpieczoną na palniku ale dlaczego w łupince ?
OdpowiedzUsuńŁupina dodaje zupie pięknej, słomkowo- żółtej barwy.
UsuńNo ale na zdjęciu wyrażnie widać,że cebulka jest przekrojona o opieczona--oprócz tej w łupince!!!!!!!!!!!!!!!
UsuńTakie zdjęcie akurat, natomiast jeśli nie masz ochoty- nie dodawaj łupinki, to nie jest warunek konieczny przygotowania rosołu :) Faktem jest natomiast, że dodaje barwy.
UsuńGotuję podobnie, ale oprócz kurczaka w rosole lądują kaczka, indyk i wołowina, a w cebulę wbijam jeszcze 5 szt. goździków.
OdpowiedzUsuńZ tymi goździkami to całkiem niezły pomysł, muszę wypróbować :)
UsuńJa dodaję ząbek czosnku��
OdpowiedzUsuńJa czasem też, ale nie zawsze :)
UsuńIle wody się leje? Tyle, żeby mięso się pokryło czy dużo więcej, bo tyle czasu ma się gotować?
OdpowiedzUsuńTyle żeby pokryło się mięso, maksymalnie 2-3 cm ponad jego powierzchnię :)
Usuńgotowanie rosołu zaczynam od złapania koguta
OdpowiedzUsuńhahahaha, no tak. Ja ten etap niestety pomijam, mam za mały balkon na koguta :D pozazdrościć
UsuńJa dodaję jeszcze obranego ziemniaka i pomidora w całości.
OdpowiedzUsuńSerio? Nigdy nie dodawałam ale chyba czas wypróbować :D
UsuńNigdy nie jadłam pyszniejszego rosołu niż ten gotowany w szybkowarze, 40 min., gęsty, pachnący-ściema z tym długim gotowaniem, a naprawdę jestem fanką rosołu.
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować :)
UsuńWarzywa dodaje się do zimnej wody a nie do wrzącego wywaru z mięsa..
OdpowiedzUsuńTak? A skąd masz takie informacje?
UsuńA ile wody na tę ilość mięsa i warzyw? Gotuję rosół, zwłaszcza gdy przyjeżdża Wnuczka, bo uwielbia! Niemniej jednak, jestem ciekawa, ile powinno być? Tej wody!
OdpowiedzUsuńJa zawsze wlewam 1 cm- 2 cm ponad poziom warzyw i mięsa. Pozdrawiam, Klaudia :)
UsuńTo może ja coś dodam od siebie tak to prawda że warzywa też dajemy do zimnej wody na początku i wystawiamy aby się zagotował ja daje udka kurczaka i duże skrzydło z indyka kawałek wołowiny cebulę opalam przyprawy to kilka ziaren pieprzu kolorowego pieprz mlotkowany i cytrynowy bardzo dobry smak ma później rosół sól lubczyk pietruszka korzeń i zielona kawałek selera i marchewki dwie lub trzy ☺️ spróbujcie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper! Jeju kocham te Wasze inspiracje. Prawda jest taka, że co rodzina to rosół i każdy jest pyszny :)
Usuń