Banoffee pie czyli esencja samej słodyczy, nazwa pochodzi od połączenia słów Banana i Toffee . Z dostępnych informacji wynika, że jest to angielski deser i zajadła się nim sama Księżna Diana... od dziś i ja! Z racji tego, że ciągle natykam się na to obłędne ciacho gdzieś w sieci postanowiłam sprawdzić, gdzie ten obłęd w tym deserze siedzi. No cóż, biorąc pod uwagę to, że w jednym kęsie mamy połączenie ciasteczkowego, kruchego spodu, karmelu, czekolady, śmietany i bananów... Nie trzeba chyba długo zastanawiać się nad tym dlaczego tym ciastem zachwyca się cały świat. Jestem pewna, że każdy kto raz spróbuje tego deseru z pewnością się w nim zakocha.
Składniki:
- 350 gram ciasteczek digestive (lub czekoladowych lub innych herbatników)
- 125 gram masła
- 3 średnie banany
- kilka łyżek soku z limonki lub cytryny
- 500 gram gotowej masy krówkowej
- 100 gram gorzkiej czekolady
- 2-3 łyżki kakao
- 400 ml śmietany kremówki
- łyżka cukru pudru
Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Ciasteczka kruszymy na proszek (ja zrobiłam to w blenderze ale może być wałek) i mieszamy z rozpuszczonym masłem, dość dokładnie aż uzyskamy coś w stylu mokrego piasku. Układamy masę ciasteczkową na blaszce, uciskamy łyżką lub dłonią i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie banany kroimy w plasterki, polewamy sokiem z cytryny i mieszamy z masą krówkową. Wyciągamy spód z lodówki, nakładamy masę krówkową z bananami i ponownie wkładamy do lodówki na 2-3 godziny a najlepiej na całą noc aby masa się ścięła. Ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem, aby mogło spokojnie leżakować w lodówce. Przed podaniem ubijamy bitą śmietanę z cukrem pudrem. Dekorujemy ciasto bitą śmietaną, sypiemy na nie kakao i startą gorzką czekoladę.
Smacznego, Klaudia.
Smacznego, Klaudia.
Czy myślisz, że banany można zastąpić innym owocem np ananasem albo truskawakami?
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc banany świetnie współgrają z tym ciastem ale czemu nie? Zastąpiłabym banany malinami albo truskawkami.
UsuńPozdrawiam :)
Przytyłam 1,7 kg po przeczytaniu przepisu :P
OdpowiedzUsuńNo niestety, do dietetycznych to ciasto nie należy.. :)
UsuńA masy krówkowej nie trzeba gotować?
OdpowiedzUsuńJa kupiłam gotową masę krówkową, której nie trzeba gotować. Można kupić taką, którą należy kilka godzin gotować lub można zrobić masę krówkową samodzielnie- przepis pojawi się niebawem na blogu, zapraszam :)
UsuńNa pewno zrobię mmmm
OdpowiedzUsuńKoniecznie, obłędnie słodkie i pyszne ciasto! :)
UsuńNa jakie wymiary blaszki ten placuszek ????
OdpowiedzUsuńŚrednica tortownicy to 28 cm, pozdrawiam :)
UsuńNa jakie wymiary blaszki jest ten placuszek ?
OdpowiedzUsuńRzadko chce mi się słodkiego....ale jak już mi się zachce to lubię słodkie takie własnie do bólu ;) super przepis, na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, chociaż faktycznie od samego patrzenia na to ciasto można przytyć hihi :D
UsuńRobilam ale kurcze troche ciężko to ładnie wyciągnąć z tortownicy i spód troszke twardawy :( a takie proste sie wydaje, no ale nawet jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńPo schłodzeniu w lodówce należy ciasto (po wyciągnięciu z niej) odstaeić na kilkanaście minut, by nabrało temperatury pokojowej wtedy znacznie to ułatwi krojenie. Przy tym cieście świetnym rozwiązaniem jest forma z wyciąganym dnem. Mimo wszystko cieszę się, ze ciasto smakowało :)
UsuńNo własnie zrobilam w takiej typowej tortownicy ale teraz sie przyjrzalam ze nie zrobilam bokow z ciasta :( no nic następnym razem napewno bedzie lepiej ;)
OdpowiedzUsuńZ pewnością musi się udać, pozdrawiam serdecznie :)
UsuńCzym mogę zastąpić mix do śmietany? Mieszkam za granicą i nie ma tu czegoś takiego
OdpowiedzUsuńNajlepiej jeśli pominiesz mix do śmietany, nie powinno sie nic wydarzyć jeśli go nie dodasz. Mix do śmietany zwiększa jej trwałość i powoduje, ze dłużej jest sztywna, nie mniej jednak jej dodatek nie jest konieczny. Dobrze ubita śmietana powinna zachować trwałość. Pozdrawiam
Usuń