Słodki, chrupiący podpłomyk posmarowany obficie powidłami śliwkowymi, a właściwie moją ulubioną ostatnio czeko-śliwką, z dodatkiem brzoskwiń, rozmarynu i migdałów! Całość zapieczona w piekarniku i polana przepyszną polewą czekoladową tuż przed podaniem. Jest smacznie, armatycznie i zdecydowanie jesiennie.

Składniki (na 1 duży podpłomyk):
Ciasto:
  • 100 gram mąki pszennej
  • 100 gram mąki pszennej
  • 30 gram świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
Dodatki:
  • 3-4 łyżki powideł śliwkowych lub czeko-śliwki
  • 3-4 niewielkie brzoskwinie
  • kilka gałązek rozmarynu
  • płatki migdałów
  • 50 gram czekolady deserowej + 3 łyżki mleka
Drożdże ucieram z cukrem do rozpuszczenia, dodaję 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki ciepłego mleka. Całość mieszam do połączenia i odstawiam na 10-15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodaję resztę składników: obie mąki, oliwę z oliwek, sól oraz pozostałą część mleka i wyrabiam ciasto o jednolitej, spójnej konsystencji przez około 8-10 minut, Wyrobione ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto wałkuję na cienki placek. Odstawiam na kolejne 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie smaruję placek powidłami śliwkowymi. Brzoskwinie kroję na ćwiartki lub ósemki i układam na posmarowanym powidłami placku. Całość posypuję płatkami migdałów i rozmarynem i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Podpłomyk piekę przez 8-10 minut. Mleko podgrzewam z czekoladą w niewielkim garnuszku do rozpuszczenia czekolady. Po wyciągnięciu z piekarnika podpłomyka polewam go rozpuszczoną czekoladą. Kroję na mniejsze kawałki i podaję od razu.

Smacznego, Klaudia.




14 komentarzy:

  1. Bardzo lubię podpłomyki zazwyczaj na słono jadłam :)
    Twoje wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, cieszę się, że się podobają! Chrupiące i bardzo smaczne, polecam! :)

      Usuń
  2. Jakie bogactwo dodatków! Wspaniałe :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam takiego... Może nawet spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. w wersji na słodko nie próbowałam, ale chętnie się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe! Bardzo ciekawy i pomysłowy przepis :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają przepięknie! Jestem bardzo ciekawa, jak one smakują :)

    OdpowiedzUsuń