08:30
Podpłomyki na słodko z powidłami śliwkowymi, brzoskwinią, płatkami migdałów i polewą czekoladową
Składniki (na 1 duży podpłomyk):
Ciasto:
- 100 gram mąki pszennej
- 100 gram mąki pszennej
- 30 gram świeżych drożdży
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta cukru
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
Dodatki:
- 3-4 łyżki powideł śliwkowych lub czeko-śliwki
- 3-4 niewielkie brzoskwinie
- kilka gałązek rozmarynu
- płatki migdałów
- 50 gram czekolady deserowej + 3 łyżki mleka
Drożdże ucieram z cukrem do rozpuszczenia, dodaję 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki ciepłego mleka. Całość mieszam do połączenia i odstawiam na 10-15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodaję resztę składników: obie mąki, oliwę z oliwek, sól oraz pozostałą część mleka i wyrabiam ciasto o jednolitej, spójnej konsystencji przez około 8-10 minut, Wyrobione ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto wałkuję na cienki placek. Odstawiam na kolejne 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie smaruję placek powidłami śliwkowymi. Brzoskwinie kroję na ćwiartki lub ósemki i układam na posmarowanym powidłami placku. Całość posypuję płatkami migdałów i rozmarynem i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Podpłomyk piekę przez 8-10 minut. Mleko podgrzewam z czekoladą w niewielkim garnuszku do rozpuszczenia czekolady. Po wyciągnięciu z piekarnika podpłomyka polewam go rozpuszczoną czekoladą. Kroję na mniejsze kawałki i podaję od razu.
Smacznego, Klaudia.
Bardzo lubię podpłomyki zazwyczaj na słono jadłam :)
OdpowiedzUsuńTwoje wyglądają przepysznie!
Dziękuję, cieszę się, że się podobają! Chrupiące i bardzo smaczne, polecam! :)
UsuńJakie bogactwo dodatków! Wspaniałe :-)
OdpowiedzUsuńSame miłe słowa, dziękuję! :)
UsuńNigdy nie jadłam takiego... Może nawet spróbuję zrobić :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Wyszło przepyszne :)
Usuńw wersji na słodko nie próbowałam, ale chętnie się skuszę :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Polecam :)
UsuńPiękne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
UsuńWspaniałe! Bardzo ciekawy i pomysłowy przepis :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńMiłe słowa, dziękuję :)
UsuńWyglądają przepięknie! Jestem bardzo ciekawa, jak one smakują :)
OdpowiedzUsuńGwarantuję, że są przepyszne! :)
Usuń