Zgodnie z obietnicą dzielę się z Wami przepisem na dietetyczne gofry z dynią. Właściwie sama jestem zszokowana, że są aż tak pyszne a ich przygotowanie rzeczywiście dość proste. Jedynym utrudnieniem jest przygotowanie puree z dyni, którą należy ugotować wcześniej i wystudzić. Nie mniej jednak warto! Dla smaku, dla koloru i dla samego faktu, że gofry staną się zdrowsze, dietetyczne, mniej kaloryczne a nadal będą bardzo ciekawą alternatywą dla klasycznych. Polecam Wam serdecznie takie rozwiązania, to ciekawe doświadczenie testować nowe przepisy dla Was :)
Składniki (na 4 porcje):
- 1 szklanka puree z dyni
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki stewii
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 banan
- 3 łyżki oleju rzepakowego plus odrobina do przesmarowania gofrownicy
Dynię obierz, pokrój w kostkę i gotuj 10- 15 minut do miękkości. Odlej wodę i wystudź. Po wystudzeniu zmiksuj na gładką masę. Potrzebna Ci szklanka puree. Banana rozgnieć na papkę. Oddziel żółtka od białek, białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. W misce wymieszaj banana, puree z dyni, żółtka, olej i mleko na jednolitą masę. Dodaj mąki, cynamon, proszek do pieczenia i stewię. Składniki wymieszaj za pomocą miksera na gładkie ciasto. Rozgrzej gofrownicę. Wysmaruj ją niewielką ilością tłuszczu. Nakładaj po 2 łyżki ciasta i piez gofry około 2- 3 minuty do zarumieniania (lub nawet dłużej, w zależności od mocy gofrownicy). Upieczone gofry możesz podać z dżemem.
Smacznego, Klaudia!
1 porcja zawiera:
Energia: 315 kcal
Tłuszcz: 12,3g
Białko: 10 g
Węglowodany: 39g
Brak komentarzy