Dla równowagi tego miejsca, po przepisie z kategorii średnio dietetycznych, powinien pojawić się ten, który otwiera na zdrowy styl życia ludziom oczy. Bo zdrowa i odpowiednio skomponowana dieta to nie tylko pomidor, ogórek i sałata ale w osiemdziesięciu procentach to, co korzystnie wpływa na stan zdrowia i w dwudziestu to, na co zwykło się mówić "comfort food", czyli żywność lub produkt w tradycyjnym wydaniu, którym przypisywana jest wartość sentymentalna lub nostalgiczna. I jest to cytat z wikipedia, a wrzucam go byśmy się wszyscy co do tej definicji wspólnie zgodzili. Toteż nigdy nie byłam specjalną fanką restrykcji, prócz roku 2014, czyli całe wieki temu, kiedy przez kilka ładnych miesięcy próbowałam w nią popaść, a potem zdanie mi się zmieniło. I zmieniało się z każdym rokiem studiów i z każdym nowym pacjentem. A dzisiaj, jestem człowiekiem, który w kontekście jedzenia wie o wiele więcej niż przeciętna osoba i zna więcej odpowiedzi na przeciętne pytania, a na nieprzeciętne odpowiedzi ma wiele pytań. 
Z wiekiem nauczyłam się mówić "to zależy" i zbyt często mówić "może, ale muszę to sprawdzić". Z wiekiem nauczyłam się, że uśmiech załatwi więcej spraw niż zbytnia powaga i, że.. nie odległość mierzy czas, a czas nie mierzy odległości, chociaż czasem może, zwłaszcza w kontekście oddalania i przybliżania. I z wiekiem wiem też jedno, co popieram zbyt dużym doświadczeniem, że lepiej pisze się przepisy nocą, niż za dnia. 

W zasadzie też nie pomyślałabym żeby użyć serka wiejskiego do owsianki zamiast mleka, ale fajnie się sprawdza, nic a nic go nie czuć, a fajnie bilansuje danie o białko i dobrze klei pieczone owsianki. Warto wypróbować, bo to zupełnie coś innego, niż klasyka. Chociaż nie powiem, klasyka dla mnie zawsze jest w cenie, na jednym z pierwszych miejsc na podium.

Składniki (na 3- 4 porcje):
  • 100 g płatków owsianych 
  • garść żurawiny suszonej lub rodzynek 
  • łyżeczka cynamonu 
  • 1 jajko 
  • 1 opakowanie serka wiejskiego 
  • 1 jabłko 
  • 1 łyżka budyniu waniliowego 
  • 1 łyżka syropu klonowego 
  • owoce do podania 
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj w jednej misce płatki owsiane, żurawinę suszoną, jajko, serek wiejski, tarte jabłko, budyń, cynamon i syrop klonowy. Przełóż przygotowaną masę do naczynia żaroodpornego i umieść w rozgrzanym piekarniku. Piecz owsiankę 25 minut - 30 minut, następnie wystudź delikatnie, pokrój i podaj z ulubionymi owocami. 

Smacznego, Klaudia! 






Brak komentarzy