Potraktujmy ten przepis jako basic. Wokół roi się od przepisów na szakszukę z przeróżnymi dodatkami i są one smaczne ale uważam, że jednak podstawowy przepis jest sztosem nad sztosy, czyli najsmaczniejszą ze wszystkich wersji. Znam przynajmniej jedną osobę, która w odpowiedzi na pytanie: Co chciałbyś na śniadanie? Odpowiada: szakszukę! Cóż. Widocznie ten przepis jest wybitnie smaczny, skoro zbiera same komplementy. Polecam z serca.
Składniki (na 2 osoby):
- 400 g pomidorów z puszki
- 4 jaja
- 1/2 szklanki fasoli z puszki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1/2 papryki czerwonej
- szczypiorek
- sól, pieprz, cukier
Na maśle podsmaż posiekany czosnek, cebulę i paprykę. Składniki smaż kilka minut. Dodaj fasolę z puszki i pomidory. Duś składniki kilka minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Duś składniki jeszcze 5- 8 minut na średnim ogniu. Wbij jajka, dopraw solą i pieprzem, nakryj pokrywą patelnię i podgrzewaj składniki jeszcze maksymalnie 3 minuty, do ścięcia jaj. Na koniec posyp szczypiorkiem. Podaj od razu, najlepiej z pieczywem.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy