Potraktujmy ten przepis jako basic. Wokół roi się od przepisów na szakszukę z przeróżnymi dodatkami i są one smaczne ale uważam, że jednak podstawowy przepis jest sztosem nad sztosy, czyli najsmaczniejszą ze wszystkich wersji. Znam przynajmniej jedną osobę, która w odpowiedzi na pytanie: Co chciałbyś na śniadanie? Odpowiada: szakszukę! Cóż. Widocznie ten przepis jest wybitnie smaczny, skoro zbiera same komplementy. Polecam z serca. 

Składniki (na 2 osoby):

  • 400 g pomidorów z puszki 
  • 4 jaja 
  • 1/2 szklanki fasoli z puszki 
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżka masła 
  • 1/2 papryki czerwonej 
  • szczypiorek 
  • sól, pieprz, cukier 
Na maśle podsmaż posiekany czosnek, cebulę i paprykę. Składniki smaż kilka minut. Dodaj fasolę z puszki i pomidory. Duś składniki kilka minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Duś składniki jeszcze 5- 8 minut na średnim ogniu. Wbij jajka, dopraw solą i pieprzem, nakryj pokrywą patelnię i podgrzewaj składniki jeszcze maksymalnie 3 minuty, do ścięcia jaj. Na koniec posyp szczypiorkiem. Podaj od razu, najlepiej z pieczywem. 

Smacznego, Klaudia!



Brak komentarzy