Składniki (na 12 bułeczek):
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki sody
- około 1/2 kg mąki pszennej
Jajko roztrzepuję z mlekiem. Dodaję sól, cukier, sodę i mąkę. Wyrabiam gładkie ciasto, jeśli jest potrzeba dodaję więcej mąki. Odstawiam ciasto na 15 minut w ciepłe miejsce. Wyrobione ciasto wałkuję dość grubo (ciasto powinno mieć grubość około 2 cm) i wykrawam obręczą kółka o średnicy 5 cm. Patelnię rozgrzewam na średnim ogniu i układam, na suchej, część przygotowanych bułeczek. Smażę z każdej strony po 5-6 minut. Układając bułeczki na patelni należy zachować spory odstęp pomiędzy nimi, gdyż dość mocno wyrosną. Przygotowane bułeczki studzę na kratce.
Smacznego, Klaudia.
Super - przepisy bez wykorzystania piekarnika zawsze dobrze mieć w odwodzie - zapisuję :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że się przyda! :)
Usuńdomowe- mniam, pięknie wyszły :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
UsuńExtra! Nie widziałam jeszcze przepisu na bułeczki, które robi się na patelni - szybkie i wygodne :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńStrasznie słone. Mimo iż kazda partia byla pieczona około 15 minut bułeczki mają smak surowego ciasta, bardzo słabo wyrosły. Następnym razem zamiast mleka użyję maślanki żeby soda miała z czym reagować to może efekt będzie taki jak powinien. W takiej wersji niestety nie powalają.
OdpowiedzUsuńU mnie tak jak widać na zdjęciu- udały się, bez zarzutów. Także nie wiem co może być przyczyną tego, że Twoje nie wyszły. Spróbuj jeszcze raz może, pilnując proporcji :)
UsuńPozdrawiam
Pilnowalam proporcji. Nie zmieniam nigdy przepisów które wyglądają ze zdjęć pięknie. A reszta komentarzy z tego co widzę napisana jest do zdjęć a nie do efektów wlasnorecznej pracy. Niestety na chwilę obecną jestem zawiedziona i tak jak napisałam następnym razem zastąpię mleko maslanką. Pozdrawiam
UsuńPoza tym moje na zdjęciach wyszły by podobnie. Z wyglądu wspaniałe
UsuńOczywiście może Pani modyfikować przepis jak tylko ma Pani ochotę. Ja powyższą recepturę testowałam kilkukrotnie i bułeczki zawsze się udawały ale jak to z przepisami bywa istnieje wiele powodów ku temu by coś mogło pójść nie tak i jest to naturalne (rodzaj w tym marka mąki oraz pozostałych składników, temperatura patelni czy otoczenia a nawet sposób przygotowania i wiele, wiele innych).
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Zrobiłam dokładnie wg przepisu i wyszły idealne. Smakują trochę jak precle bawarskie albo słone paluszki.
OdpowiedzUsuńNastępnym razem zrobię coś podobnego ale na świeżych drożdżach :)
Zrobione, smaczne 😋
OdpowiedzUsuń