Skoro sezon na truskawki, to trzeba go wykorzystać w pełni. Oprócz tego, że zwyczajnie zajadam się świeżymi truskawkami z koszyczka w kilogramach, to sezon na moje chyba zresztą ulubione owoce lubię wykorzystać na całego, jako dodatek do dań czy deserów również. Wiem, że często macie problem będąc na diecie znaleźć odpowiedni przepis na smaczne ciasto, dlatego spieszę Wam z recepturą na wypiek, który byłam święcie przekonana, że wyjdzie zakalcem bo nie dość, że jogurt naturalny, mało tłuszczu, to jeszcze mąka jaglana, ale jak widać zaskoczył nawet i mnie, i oto jest - fajne fit ciasto jogurtowe z truskawkami na bazie mąki bezglutenowej. Nie dziękujcie :)
Składniki (na 12 porcji)
Przygotuj długą keksówkę, około 25 cm.
- 1 jajko
- 150 g ksylitolu
- 60 g oleju rzepakowego
- 200 g jogurtu naturalnego
- 40 ml soku z pomarańczy
- 60 ml mleka
- 250 g mąki jaglanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- dodatkowo: truskawki ok. 200 g, migdały w słupkach, cukier puder
W jednej misce wymieszaj jajko, ksylitol, olej, jogurt, sok z pomarańczy i mleko na gładką masę za pomocą miksera. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i ponownie zmiksuj całość aby nabrało jednolitej konsystencji. Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto. Truskawki pokrój w plasterki i ułóż na wierzchu ciasta a następnie posyp migdałami w słupkach. Ciasto piecz 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, następnie wystudź i udekoruj cukrem pudrem.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy