kuchnia włoska

Lasagne pomidorowa z mięsem mielonym

17:00



Moje ukochane danie! I obstawiam, że również wielu innych. Co tu dużo mówić... Nie będę rozwodziła się nad tym jakie to pyszne, aromatyczne, wspaniałe, pachnące, pomidorowe, beszamelowe, serowe i tuczące jest to danie tylko sprzedam Wam przepis na sukces! Nawet sama nie wiem co jest takim moim tajemniczym składnikiem, że każdy kto tylko spróbuje mojej lasagne jest nią zachwycony na amen. Dlatego pragnę podzielić się z Wami moją recepturą. Do dzieła!

Lasagne to danie zapiekane w piekarniku, układane w formie do zapiekania warstwami. Dlatego też składniki będę wymieniała według poszczególnych warstw.

Składniki:

  1. Sos beszamelowy 
  • dwie łyżki masła
  • dwie łyżki mąki 
  • pół litra mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
Aby sos beszamelowy był udany i bez grudek ważne jest to aby dwa składniki ( w tym przypadku masło i mleko) były schłodzone a jeden ( mąka) o temperaturze pokojowej. Przestrzeganie tej zasady pozwoli nam cieszyć się gładkim i kremowym sosem beszamelowym.

   2. Sos pomidorowy
  • cebula czerwona
  • dwa ząbki czosnku
  • 300 gram mięsa mielonego wieprzowego 
  • passata pomidorowa
  • pół czerwonej papryki
  • starta marchewka
  • sól
  • pieprz
  • bazylia, oregano
  • łyżka oliwy z oliwek
  • papryczka chili 
   3. Poza tym potrzebujemy
  • makaron lasagne
  • 300 gram sera startego
  • tłuszcz do wysmarowania formy 

Zacznijmy od przygotowania sosu beszamelowego. W rondelku rozgrzewamy masło i gdy się rozpuści dodajemy do niego mąkę. Smażymy całość przez minutę i powoli dolewamy odrobinę mleka. Gdy całość zgęstnieje ponownie dolewamy odrobinę mleka... i tak cały czas aż wlejemy pół litra mleka. Podgrzewamy całość do momentu aż uzyskamy dość gęsty sos, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i gotowe. Odstawiamy sos i zajmujemy się sosem pomidorowym.
Siekamy drobno cebulkę i czosnek, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy przez chwilę, dodajemy mięso mielone i intensywnie mieszamy całość aż mięso się usmaży. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i papryczkę chili oraz startą na średnich oczkach marchewkę (nada ona delikatnie słodkawy posmak). Całość mieszamy i odstawiamy na chwilę by się spokojnie dusiło. W tym czasie należy przyprawić sos solą, pieprzem, oregano i bazylią. Po około 5 minutach dodajemy passatę (lub pomidory w puszcze) i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Na sam koniec lubię czasem dodać łyżeczkę cukru, szczególnie wtedy gdy passata jest bardzo intensywna. 
Dopiero teraz, gdy nasze wszystkie składniki są gotowe możemy zacząć przygotowywać całe danie. Układamy warstwami na wysmarowane tłuszczem naczynie żaroodporne: 
  1. sos beszamelowy
  2. makaron lasagne 
  3. sos pomidorowy
  4. ser
  5. sos beszamelowy 
  6. makaron lasagne 
  7. sos pomidorowy
  8. ser
  9. sos beszamelowy
  10. makaron lasagne 
  11. i całość kończymy sosem beszamelowym 
Oczywiście ilość warstw jest uzależniona od ilości składników i wielkości formy. Naszą lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut, po 30 minutach wyciągamy formę i posypujemy całość serem dość grubo, wkładamy do piekarnika jeszcze na 10 minut. Teraz nasze danie jest już gotowe a nam nie pozostaje nic innego by móc cieszyć się tym włoskim, przepysznym daniem! 
Smacznego :) 



Zobacz także

0 komentarze