Moje ukochane danie! I obstawiam, że również wielu innych. Co tu dużo mówić... Nie będę rozwodziła się nad tym jakie to pyszne, aromatyczne, wspaniałe, pachnące, pomidorowe, beszamelowe, serowe i tuczące jest to danie tylko sprzedam Wam przepis na sukces! Nawet sama nie wiem co jest takim moim tajemniczym składnikiem, że każdy kto tylko spróbuje mojej lasagne jest nią zachwycony na amen. Dlatego pragnę podzielić się z Wami moją recepturą. Do dzieła!
Lasagne to danie zapiekane w piekarniku, układane w formie do zapiekania warstwami. Dlatego też składniki będę wymieniała według poszczególnych warstw.
Składniki:
- Sos beszamelowy
- dwie łyżki masła
- dwie łyżki mąki
- pół litra mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
2. Sos pomidorowy
- cebula czerwona
- dwa ząbki czosnku
- 300 gram mięsa mielonego wieprzowego
- passata pomidorowa
- pół czerwonej papryki
- starta marchewka
- sól
- pieprz
- bazylia, oregano
- łyżka oliwy z oliwek
- papryczka chili
- makaron lasagne
- 300 gram sera startego
- tłuszcz do wysmarowania formy
Siekamy drobno cebulkę i czosnek, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy przez chwilę, dodajemy mięso mielone i intensywnie mieszamy całość aż mięso się usmaży. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i papryczkę chili oraz startą na średnich oczkach marchewkę (nada ona delikatnie słodkawy posmak). Całość mieszamy i odstawiamy na chwilę by się spokojnie dusiło. W tym czasie należy przyprawić sos solą, pieprzem, oregano i bazylią. Po około 5 minutach dodajemy passatę (lub pomidory w puszcze) i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Na sam koniec lubię czasem dodać łyżeczkę cukru, szczególnie wtedy gdy passata jest bardzo intensywna.
Dopiero teraz, gdy nasze wszystkie składniki są gotowe możemy zacząć przygotowywać całe danie. Układamy warstwami na wysmarowane tłuszczem naczynie żaroodporne:
- sos beszamelowy
- makaron lasagne
- sos pomidorowy
- ser
- sos beszamelowy
- makaron lasagne
- sos pomidorowy
- ser
- sos beszamelowy
- makaron lasagne
- i całość kończymy sosem beszamelowym
Smacznego :)
Brak komentarzy