Cukinia wydaje się nudnym warzywem, mdłym i trochę bałam się z niej zrobić zupę. Postanowiłam jednak podkręcić trochę jej smak czosnkiem i wyszło... cudo! Pyszna aromatyczna zupa, zakochałam się w niej i z pewnością zagości na moim stole już na zawsze. I tak oto obaliłam mit, że cukinia jest nudna. Nie w tej zupie bo jej smak jest wspaniały i gorąco ją polecam! Postanowiłam podać ją z grzankami czosnkowo- serowymi z plasterkami cukinii*. Niesamowity smak.
Składniki:
- dwie średnie cukinie
- cztery ząbki czosnku
- mała czerwona cebula
- litr bulionu
- sól
- pieprz
- dwie łyżki śmietany 18%
- jedna łyżka śmietany 30% ( można pominąć, natomiast dla mnie daje ona pewność, że zupa się nie zważy)
- zioła prowansalskie
- łyżka oliwy
Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek i cebulkę. Dodajemy na minutę jeszcze pokrojoną w kostkę cukinię, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zalewamy całość bulionem i gotujemy przez około 20 minut aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie całość blenderujemy aż uzyskamy gładki krem. Wstawiamy ponownie zupę na ogień. Mieszamy ze sobą śmietanki i dodajemy do śmietanek dwie łyżki kremu tak aby ją zahartować. Dodajemy mieszaninę do zupy, przyprawiamy do smaku głównie pieprzem. Czekamy aż całość się zagotuje i... gotowe!
Prosta, pyszna a jej zrobienie zajmuje tylko chwilę.
Smacznego, Klaudia.
*W międzyczasie można przygotować grzanki. Składniki: bagietka; dwie łyżki startego, żółtego sera; drobno posiekany czosnek; łyżka oliwy; około 8 cienkich plasterków cukinii; pieprz i sól. Wykonanie: Kroimy bagietki, posypujemy czosnkiem, serem. Polewamy oliwą , układamy po dwa krążki cukinii i przyprawiamy. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Brak komentarzy