Pyszne, ciężkie i wilgotne brownie. Idealne do kawy. Mocno wytrawne, prawie całą swoją słodycz zawdzięcza bananom. Serdecznie polecam każdemu kto lubi czekoladowe ciasta.
Składniki (na formę 20x 15 cm):
- 3 banany zmiksowane na puree
- 3/4 szklanki kakao lub karobu (lub pół na pół)
- 2 łyżki mleka
- 2 jajka
- 50 gram posiekanej gorzkiej czekolady
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Puree z bananów łączymy z jajkami, mlekiem, kakao, cukrem i sodą. Następnie dodajemy posiekaną drobno czekoladę i całość dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 28-30 minut. Po upieczeniu studzimy do temperatury pokojowej.
Smacznego, Klaudia.
Uwielbiam duet bananowo-czekoladowy:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTa gęsta, ciężka konsystencja, mmm... Brownie idealne :)
OdpowiedzUsuńOj taak! :)
UsuńJakieś rzadkie po upieczeniu, chyba zle cos zrobilam
OdpowiedzUsuńNiekoniecznie ale moze banany były zbyt przejrzałe- na przyszłość polecam dodać jeszcze łyżkę mąki ziemniaczanej, wówczas problem nie powinien się pojawić. :)
UsuńPychota
OdpowiedzUsuńa jaki wymiar blaszki, bo ja mam z tym problem zawsze i mi wychodzi bardzo płaskie to ciasto ?:)
OdpowiedzUsuńJa to akurat piekłam w kwadratowej blaszce 20 cm na 20 cm. Pozdrawiam :)
UsuńŚwietne, a najlepsze jest to, że można się opychać bez wyrzutów sumienia 😁👍
OdpowiedzUsuń