Placuszki bananowe z mango i malinami, jogurtem i chrupiącą granolą
Myślę, że to idealny pomysł na śniadanie, podwieczorek czy deser. Pyszne, bezglutenowe placuszki bananowe z dodatkiem smacznego jogurtu kokosowo- migdałowego, owoców i granoli. Smakowy jogurt śmiało można zastąpić naturalnym z dodatkiem miodu i migdałów. Ja jednak wybrałam gotową (i pyszną zresztą) opcję gotowego jogurtu.
Składniki:
- 2 banany
- 2 jaja
- 1/3 opakowania (ok. 80 gram) jogurtu kokosowo-migdałowego (dostępny w Biedronce, moje odkrycie)
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/3 mango
- 8 malin
- 3-4 łyżki granoli (np. z tego przepisu granola)
- łyżka oliwy z oliwek
Banany i jajka miksujemy na gładką masę. Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek (lub oleju kokosowego) i smażmy niewielkie placuszki po 1-2 minuty z każdej strony na średnim ogniu. W tym czasie mieszamy jogurt kokosowo-migdałowy z jogurtem naturalnym. Mango kroimy w kostkę, maliny myjemy. Usmażone placuszki przekładamy na talerz, polewamy jogurtem i posypujemy owocami i granolą.
Smacznego, Klaudia.
świetne placuszki :)
OdpowiedzUsuń