Smaczny i bardzo delikatny pasztet rybny z jajkiem przepiórczym. Pasztet jest lekki jak chmurka za sprawą ubitych na sztywno białek. Mocno koperkowy, delikatny, niesamowity. Idealny na kanapce z chrzanem i rzeżuchą lub jako samodzielna przystawka na świątecznym stole. Niezależnie od tego jakie święta obchodzimy. Jest to danie lekkie a zarazem sycące. Serdecznie polecam.
Składniki (na formę "keksową", 10 cm x 20 cm):
4-5 filetów z dorsza
2-3 filety z karpia
1 duża cytryna
1/2 pęczka świeżego koperku
sól
pieprz
oliwa z oliwek
3 jaja kurze + 4 jaja przepiórcze
oliwa z oliwek
świeże zioła, orzechy włoskie do dekoracji
Filety doprawiamy solą i pieprzem. Cytrynę kroimy w plastry. Formę do zapiekania polewamy oliwą z oliwek, układamy na niej filety a na filetach cytrynę. Całość zapiekamy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Jaja przepiórcze gotujemy na twardo (4 minuty) i obieramy ze skorupki. Białka jaja kurzego oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Upieczone filety oddzielamy od skóry i mielimy w maszynce do mielenia mięsa lub blenderem na mus. Doprawiamy solą i pieprzem, wyciskamy sok z upieczonych cytryn, dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekany drobno koperek. Następnie powoli i stopniowo dodajemy ubite białka. Formę "keksówkę" wykładamy papierem do pieczenia, w niej umieszczamy 1/2 otrzymanej masy, następnie układamy jaja przepiórcze i wlewamy resztę masy rybnej. Wierz dekorujemy orzechami włoskimi i świeżymi ziołami. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Gotowe!
Z zawodu jestem dietetykiem. Z miłości do jedzenia gotuję i prowadzę bloga. Po godzinach zajmuje się fotografią kulinarną. Kocham Włochy, podróże z i pod prąd, Prosecco i Dawida Podsiadło! Ugotowane potrawy uwieczniam na zdjęciach, o ile nie zostaną pochłonięte przez wygłodniałych gapiów...
0 komentarze