Kuchnia włoska to jedna z tych moich ulubionych. Aromatyczny parmezan, chrupiące szparagi i delikatne, rozpływające się w ustach risotto... Można się rozmarzyć!
Składniki:
- 80 gram ryżu Arborio
- 8-10 szparagów, gotujemy 4-5 minut w osolonej wodzie, wcześniej odrywając zdrewniałe końce
- 50 gram parmezanu
- 300 ml bulionu
- lampka białego wina
- 1 szalotka
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Na oliwie z oliwek smażymy posiekaną szalotkę, dodajemy ryż i całość chwilę prażymy na patelni. Wlewamy część bulionu i tak stopniowo dolewamy aż ryż wchłonie cały bulion, stanie się miękki a zarazem kremowy. Zajmie to około 20 minut. Wlewamy białe wino i czekamy aż alkohol całkowicie odparuje a pozostanie jedynie smak. Doprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy starty parmezan oraz pokrojone szparagi (odrobinę parmezanu oraz główki szparagów pozostawiamy na koniec). Całość dokładnie mieszamy, ściągamy z ognia. Wykładamy ciepłe risotto na talerz i posypujemy parmezanem oraz główkami szparagów.
Brak komentarzy