Nic na nie poradzę, że kocham jeść i fotografować szparagi. Są niesamowicie wdzięcznym i wykwintnym produktem i nie sposób ich nie kochać. Daniom głównym nadają lekkości, przystawki dzięki nim stają się ciekawsze, zdrowe. Piękne, smaczne i moje ulubione szparagi tym razem bardzo proste.

Składniki:
  • 18 szparagów
  • 9 plastrów szynki parmeńskiej (kroimy wzdłuż na połowę)
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce. Gotujemy w wodzie 4-5 minut, tak by poza wodą były główki szparagów. Następnie każdego szparaga owijamy szynką parmeńską. Doprawiamy solą, pieprzem. Formę do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek i układamy na niej szparagi, rozgniatamy 2 ząbki czosnku i również kładziemy na blaszce. Zawinięte szparagi wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 8 minut.

Smacznego, Klaudia.


Brak komentarzy