Pyszny makaron, ricotta, szynka parmeńska i szparagi to połączenie moich ulubionych składników w jedną całość. To danie wydaje się wręcz oczywiste do zrobienia w sezonie szparagowym. Tak oczywiste jak pyszne pesto szparagowe- jednak tym razem zależało mi na tym by danie miało ciekawe struktury: miękki makaron, kremowy sos z ricotty oraz pyszny i chrupiący chips z szynki parmeńskiej oraz główki szparagów, które są najlepszą ich częścią. Nie muszę przekonywać do tego połączenia, nie muszę przekonywać, że to danie jest absolutnie przepyszne. Wszyscy wiemy, że to połączenie to strzał w dziesiątkę.



Składniki: (4 porcje):
  • 240 gram makaronu  
  • 1/2 pęczka szparagów zielonych
  • 1/2 kubeczka ricotty
  • garść świeżej natki pietruszki i świeżego oregano
  • 6-7 plasterków szynki parmeńskiej
  • 50 gram parmezanu
  • 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu
  • sól, pieprz
  • dwa ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • gałka muszkatołowa
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, szparagi gotujemy w osolonej wodzie 5-6 minut, starając się by główki były poza powierzchnią wody.
Na oliwie z oliwek smażmy drobno posiekany czosnek, dodajemy pokrojoną szynkę parmeńską (dwa plastry odkładamy na bok, smażmy na suchej patelni po 2 minuty z każdej strony by zrobił nam się chips z szynki, przyda się do dekoracji). Szparagi odcedzamy i kroimy w ukośne plastry, pozostawiając główki osobno do dekoracji. Pokrojone szparagi wrzucamy na patelnię do czosnku i szynki parmeńskiej, chwilę smażymy. Wlewamy wodę z gotowania makaronu (1/2 szklanki), dodajemy ricottę i doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Następnie w garnku w którym gotował się makaron mieszamy: makaron, sos z ricotty oraz drobno posiekane świeże zioła. Gotowy makaron wykładamy od razu na talerze, posypujemy parmezanem, dekorujemy świeżymi ziołami, chipsem z szynki parmeńskiej i główkami szparagów. Gotowe!

Brak komentarzy