Prowansalskie tartaletki to pyszne, warzywne danie, które świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Pyszny bakłażan, cukinia i pieczarki doprawione dużą ilością ziół prowansalskich świetnie komponują się zapieczone w kruchym cieście pod pierzynką z masy jajeczno-serowej. Smaczne i proste danie.
Składniki (na jedną dużą tarte o średnicy 28 cm lub 4 małe tartaletki):
Ciasto kruche:
- 300 gram mąki orkiszowej typ 2000
- 100 gram masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- opcjonalnie łyżka wody, jeśli ciasto nie chce się kleić
- 1/2 cukinii
- 1/2 bakłażana
- 6-7 pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- majeranek, zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- 3 jaja + pozostałe białko z ciasta kruchego
- szczypta soli
- 60 gram startego żółtego sera + 20 gram do posypania
- 50 ml jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- szczypta gałki muszkatołowej
- świeżo starty parmezan
- świeże zioła
- sos czosnkowy
Ciasto kruche
Wszystkie składniki zagniatamy krótko i intensywnie. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Z podanej ilości powinno wyjść ciasta na 3 małe tartaletki lub jedną dużą tartę. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą wałkujemy i nakładamy na formę do tarty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-18 minut.
Farsz
Na oliwie z oliwek smażymy ząbek czosnku oraz pokrojone warzywa i pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Smażymy 4-5 minut.
Masa jajeczna
Wszystkie składniki masy jajecznej mieszamy ze sobą. Na upieczone tartaletki nakładamy farsz, polewamy całość masą jajeczną i posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
Przed podaniem posypujemy świeżymi ziołami oraz startym parmezanem. Można podać z sosem czosnkowym.
Smacznego, Klaudia.
mmm, wspaniały wypiek!
OdpowiedzUsuń