Przeglądałam stare karty pamięci ze zdjęciami i wpadły mi w oko moje ulubione talerze, które dostałam od Patrycji zupełnie bez okazji. Na tych samych talerzach podałam jej właśnie powyższe risotto z batatem, z figami, z kozim serem, z kurczakiem grillowanym w ziołach. Największą frajdę sprawia mi gotowanie dla innych, ten podziw w ich oczach kiedy podaję skończone danie. Kiedy wszyscy robią zdjęcia, kiedy talerz jest taki piękny, jest jak moje małe płótno. 

Z podrowieniami dla mamy mojego znajomego, która ostatnio stwierdziła, że się tutaj obijam, Serdecznie dziękuję, zmobilizowała mnie Pani :) 

Składniki:
  • 2/3 szklanki ryżu Arborio 
  • 50 g masła 
  • oliwa z oliwek do smażenia 
  • 50 g pamezanu 
  • lampka białego wina 
  • litr bulionu 
  • szalotka
  • ząbek czosnku
  • szafran, kilka nitek 
  • sól, pieprz
  • 1 mały batat 
  • 3 figi 
  • 50 g sera koziego 
  • 300 g piersi kurczaka 
  • świeża bazylia tajska, skórka otarta z cytryny, sól, pieprz
  • do dekoracji: oregano świeże, bazylia tajska 
Na oliwie z oliwek podsmaż szalotkę i czosnek. Dodaj pokrojonego w kostkę batata. Wsyp ryż i smaż do momentu aż zeszkli się. Wlej porcję białego wina i zredukuj. Dodaj szafran oraz bulion i gotuj na wolnym ogniu ryż 15- 20 minut. Ryż nie może  być rozgotowany, powinien stawiać delikatny opór podczas gryzienia. Na koniec dodaj masło, parmezan, sól i pieprz. Wymieszaj. 

Pierś kuczaka dopraw solą, pieprzem, skórką z cytryny i świeżą  bazylią. Na rozgrzanej patelni grillowej podsmaż mięso po około 8- 10 minut z każdej strony na średnim ogniu, lub po 3 minuty z każdej strony na dużym ogniu, a następnie 15 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Mięso pokrój w plastry a na patelni grillowej podsmaż pokrojone na ćwiartki figi. 

Podaj porcję risotto z kawałkami kurczaka, fig i pokruszonym, kozim serem. Udekoruj danie świeżymi ziołami. 

Smacznego, Klaudia!






Brak komentarzy