Jestem fanką fit wypieków, zwłaszcza takich: wsyp, wymieszaj i upiecz. Nie każdemu jednak może smakować ciasto bananowo- marchewkowe bez cukru, tłuszczu i z pełnoziarnistej mąki. Chociaż osobiście uważam je za cudowny wypiek, mięciutki i w moim odczuciu słodki. I taki, który uważam, że super smakuje z syropem klonowym i owocami. Więc jeśli po kolacji walentynkowej macie ochotę na deser, ale wyrzut sumienia nie pozwala Wam na bezę, polecam to dietetyczne ciastko. 

Składniki: 

  • 4 banany 
  • 1 szklanka startej na drobnych oczkach marchewki 
  • 1 i 1/4 szklanki pełnoziarnistej mąki (na przykład pszennej lub orkiszowej)
  • 1/3 szklanki mleka 
  • 2 jaja 
  • 2 łyżki syropu klonowego 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka imbiru 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 2 łyżki masła orzechowego 
  • garść żurawiny lub dobrej jakości rodzynek 
  • 1/3 szklanki płatków owsianych 
Banany, mleko, jajka, syrop klonowy, masło orzechowe i olej miksuję za pomocą blendera. Mieszam startą marchew, mąkę, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia, płatki owsiane, żurwinę i zblendowane składniki ze sobą. Kiedy struktura stanie się jednolita przekładam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia forfmy (20 cm x 12 cm) i piekę 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Można wierzch udekorować cukrem pudrem. 

Smacznego, Klaudia!





Brak komentarzy