10:00
Wsyp, wymieszaj, upiecz! Czyli banalnie proste fit ciasto banananowe. Z marchewką. Dla leniuchów.
Jestem fanką fit wypieków, zwłaszcza takich: wsyp, wymieszaj i upiecz. Nie każdemu jednak może smakować ciasto bananowo- marchewkowe bez cukru, tłuszczu i z pełnoziarnistej mąki. Chociaż osobiście uważam je za cudowny wypiek, mięciutki i w moim odczuciu słodki. I taki, który uważam, że super smakuje z syropem klonowym i owocami. Więc jeśli po kolacji walentynkowej macie ochotę na deser, ale wyrzut sumienia nie pozwala Wam na bezę, polecam to dietetyczne ciastko.
Składniki:
- 4 banany
- 1 szklanka startej na drobnych oczkach marchewki
- 1 i 1/4 szklanki pełnoziarnistej mąki (na przykład pszennej lub orkiszowej)
- 1/3 szklanki mleka
- 2 jaja
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki masła orzechowego
- garść żurawiny lub dobrej jakości rodzynek
- 1/3 szklanki płatków owsianych
Banany, mleko, jajka, syrop klonowy, masło orzechowe i olej miksuję za pomocą blendera. Mieszam startą marchew, mąkę, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia, płatki owsiane, żurwinę i zblendowane składniki ze sobą. Kiedy struktura stanie się jednolita przekładam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia forfmy (20 cm x 12 cm) i piekę 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Można wierzch udekorować cukrem pudrem.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy