Przeglądałam stare karty pamięci ze zdjęciami i wpadły mi w oko moje ulubione talerze, które dostałam od Patrycji zupełnie bez okazji. Na tych samych talerzach podałam jej właśnie powyższe risotto z batatem, z figami, z kozim serem, z kurczakiem grillowanym w ziołach. Największą frajdę sprawia mi gotowanie dla innych, ten podziw w ich oczach kiedy podaję skończone danie. Kiedy wszyscy robią zdjęcia, kiedy talerz jest taki piękny, jest jak moje małe płótno.
Z podrowieniami dla mamy mojego znajomego, która ostatnio stwierdziła, że się tutaj obijam, Serdecznie dziękuję, zmobilizowała mnie Pani :)
Składniki:
- 2/3 szklanki ryżu Arborio
- 50 g masła
- oliwa z oliwek do smażenia
- 50 g pamezanu
- lampka białego wina
- litr bulionu
- szalotka
- ząbek czosnku
- szafran, kilka nitek
- sól, pieprz
- 1 mały batat
- 3 figi
- 50 g sera koziego
- 300 g piersi kurczaka
- świeża bazylia tajska, skórka otarta z cytryny, sól, pieprz
- do dekoracji: oregano świeże, bazylia tajska
Na oliwie z oliwek podsmaż szalotkę i czosnek. Dodaj pokrojonego w kostkę batata. Wsyp ryż i smaż do momentu aż zeszkli się. Wlej porcję białego wina i zredukuj. Dodaj szafran oraz bulion i gotuj na wolnym ogniu ryż 15- 20 minut. Ryż nie może być rozgotowany, powinien stawiać delikatny opór podczas gryzienia. Na koniec dodaj masło, parmezan, sól i pieprz. Wymieszaj.
Pierś kuczaka dopraw solą, pieprzem, skórką z cytryny i świeżą bazylią. Na rozgrzanej patelni grillowej podsmaż mięso po około 8- 10 minut z każdej strony na średnim ogniu, lub po 3 minuty z każdej strony na dużym ogniu, a następnie 15 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Mięso pokrój w plastry a na patelni grillowej podsmaż pokrojone na ćwiartki figi.
Podaj porcję risotto z kawałkami kurczaka, fig i pokruszonym, kozim serem. Udekoruj danie świeżymi ziołami.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy