Wyszukiwarka przepisów

Śniadanie

Omlet z cukinią, pomidorkami i oscypkiem

12:20

Pięć minut między kolejnym pysznym śniadaniem a szaleństwem na hulajnogach po Trójmieście mam na to, aby dodać Wam nowy przepis, bo moja miłość siedzi obok i wkurza się, że grzebie coś w komputerze bo jest sobota i jest jakaś tam pogoda i można by wyjść. I doprawdy, żaden mi to wielki przepis odkrywczy, ale jest to danie ładne, zrobione z pasji i z miłości. Dominik twierdzi, że to taki mój obrazek namalowany na patelni, i ja też uważam, że to popis mojego talentu. A co! Zwykły omlet, który niezwykle wygląda i słusznie, bo jemy przecież oczami. Ser, który przywiozłam sobie z Kotliny Kłodzkiej musiał również znaleźć swoje sensowne zastosowanie, dlatego dwa plasterki utknęły w omleciku, jednak jeśli nie dysponujecie takowym, to zamieńcie go sobie na mozzarellę, ona nadaje się do wszystkiego. 

Składniki (na 2- 3 porcje):
  • 5 jaj
  • 1 średnia cukinia 
  • 10-12 pomidorków koktajlowych 
  • cebula dymka i szczypiorek 
  • 2 grube plastry oscypka 
  • szczypta soli i pieprzu 
  • oliwa z oliwek do smażenia lub masło
  • grzanki smażone na maśle 
Cukinię pokrój w plastry obieraczką do jarzyn, pomidorki na ćwiartki, dymkę w plasterki a szczypiorek drobno posiekaj. Jajka roztrzep z solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię na średniej mocy i wlej jajka. Jajka bardzo powoli powinny się ścinać a Ty w tym czasie zwiń w rulon cukinię i układaj wokół rantu omleta. Na końcu wsyp pomidorki koktajlowe, połóż na środku oscypki, posyp cebulką i przykryj patelnię pokrywą na 4-5 minut. Ściągnij gotowego omleta z ognia, posyp szczypiorkiem i podaj z grzankami smażonymi na maśle. 

Smacznego, Klaudia!



Zobacz także

0 komentarze