Na milion sposobów lubię robić tatara z łosia, chociaż jeszcze nigdy nie odważyłam się dodać mango i mięty. Gwarantuję jednak, że warto iść w te kierunki. Warto też pobawić się w bliny litewskie, które mogą stanowić świetną alternatywę dla pieczywa do tego tatara. Generalnie całość - bardzo smaczna, niecodzienna, i skierowana tylko dla tych, którym się chce bawić w kuchni. Chociaż akurat nie powiedziałabym, że jest to czasochłonne danie, wręcz przeciwnie. Rach, ciach i gotowe. A jakie smaczne... mhmmmm.
Składniki na tatara. Użyłam:
- 120 g wędzonego łososia
- 1/4 dojrzałego mango
- mała szalotka
- garść mięty
- sok z połowy pomarańczy
- łyżka musztardy francuskiej
- łyżka oleju lnianego
- szczypta soli i pieprzu
- odrobina syropu klonowego
Składniki na bliny. Użyłam:
- 180 ml wody
- 180 ml mleka
- 80 g płatków owsianych
- 100 g mąki pełnoziarnistej pszennej lub dowolnej
- 1 jajko
- szczypta cukru, soli
- łyżeczka suchych drożdży
- odrobina oleju rzepakowego do smażenia
Przygotuj ciasto na bliny. W tym celu płatki owsiane ugotuj w wodzie do miękkości, odstaw na kilka minut dodaj mleko, jajko, drożdże, mąkę, sól i cukier. Dokładnie wymieszaj składniki i odstaw na kilkanaście minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Na rozgrzanej patelni smaż placuszki po minucie z każdej strony. Usmażone odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Aby przygotować tatara należy drobno posiekać wędzonego łososia, szalotkę, mango i miętę a składniki dokładnie wymieszać w misce. Dodać należy sok z pomarańczy, olej lniany, syrop klonowy, musztardę francuską oraz szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj składniki i odstaw do lodówki na 15 minut, aby smaki się "przegryzły". Podawaj bliny z tatarem.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy