Cenię te chwile kiedy zupełnie na spokojnie mogę wykorzystać mój zbiór zdjęć z karty pamięci i przepisów z dysku twardego głowy. Co by nie było - wymyślanie i kreowanie przepisów jest dla mnie szalenie naturalne. Często dostaję pytanie.. ale skąd Ty to wiesz jak połączyć ze sobą składniki by to smakowało tak dobrze? Odpowiedź jest jedna: wyczucie, smak i pasja. Już jako dziecko interesowałam się gotowaniem, książki kulinarne czytałam od kiedy nauczyłam się liter, z pasją przyglądałam się mamie i chętnie pomagałam, poza tym najlepszym zajęciem dla mnie było oglądanie programów kulinarnych, toteż nie mam zbyt pokaźnej listy obejrzanych seriali. Książki, ludzie i talent mojej mamy pomogły mi nauczyć się smaku, wyczucia w gotowaniu i umiejętności dopasowania składników. To trochę takie puzzle. Z cyklu mojego wege światka przepis na rybkę dla Was dzisiaj.
Składniki (na 2 porcje):
- pstrąg tęczowy ok. 300 g
- 4 łyżki czarnego sezamu
- szczypta soli, pieprzu, kopru i sok z cytryny
- olej do smażenia i odrobina masła
- 8 łyżek brązowego ryżu
- papryka mała
- 1/2 cukinii
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- pęczek kopru
- mix sałat
- pomidorki koktajlowe ok.8 szt
- rzodkiewka ok 4 szt
- dressing miodowo - musztardowy, użyłam: łyżkę musztardy gruszkowej, może być dowolna, łyżeczka miodu, łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu, łyżka soku z cytryny
Pstrąga dokładnie umyj, oczyść i wyciągnij ości za pomocą pęsety. Osusz ręcznikiem papierowym, dopraw solą, pieprzem, posiekanym koperkiem i sokiem z cytryny. Ponownie wysusz za pomocą ręcznika i posyp sezamem wierzch ryby. Skórę pozostaw bez warstwy z sezamu. Odstaw. Ugotuj ryż do miękkości al dente (około 15 minut). Na patelni podsmaż posiekaną drobno: cebulę, czosnek, paprykę i cukinię. Dopraw solą i pieprzem, dodaj ugotowany ryż i posiekany drobno koperek. Mix sałat wymieszaj z pokrojoną w plasterki rzodkiewką, pokrojonymi drobno pomidorkami i polej przygotowanym dressingiem (jego składniki należy wcześniej po prostu wymieszać). Rybę smaż na rozgrzanej patelni przez jakieś 6-7 minut od strony skór, a następnie minutę lub dwie od strony sezamu. Na talerzu podaj porcję warzywnego risotto, odrobinę sałatki z dressingiem i porcję ryby. Możesz danie udekorować cytryną i koprem.
Smacznego, Klaudia!
Danie wygląda bardzo apetycznie i wiosennie, chyba wykorzystam przepis :)
OdpowiedzUsuń