Wieczorową porą pisanie smakuje mi najlepiej. Zwłaszcza jeśli w tle plumka jedna z moich ulubionych płyt winylowych, a ja myślami dzielę się z Wami smacznym przepisem na lekkie i smaczne śniadanie. Rodzajów szakszuk jest już wokół chyba mnóstwo, ja tę cenię za kremowy sos pomidorowy, które doskonale smakuje ze świeżym pieczywem i płynnymi żółtkami lekko ściętych jajek. I chociaż wszelkie sosy pomidorowe już nie są na moim życiowym topie, bo w pewnym momencie miałam wrażenie, że wszystko posypane jest pomidorkami, to raz na jakiś czas lubię zjeść dobrą szakszukę na śniadanie. Mogę polecić,  z ręką na sercu. 

Składniki (na 1 dużą porcję):

  • pół małej cukinii 
  • jedna szalotka 
  • jeden ząbek czosnku 
  • 3 pomidory malinowe 
  • 1 duża łyżka mascarpone lub śmietany 36%
  • łyżka oliwy z oliwek 
  • 2 jaja 
  • przyprawy: sól, cukier, pieprz, bazylia 
  • szczypiorek 
  • dobre, świeże pieczywo do podania 
Pomidory należy sparzyć i pozbawić skórki oraz pestek. Szalotkę i czosnek posiekaj drobno i podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj pokrojoną w dużą kostkę cukinię. Duś składniki chwilę na wolnym ogniu. Pomidory posiekaj bardzo drobno i dodaj do pozostałych składników. Dodaj szczyptę soli, pieprzu i łyżeczkę cukru. Duś składniki minumum 5 minut, aż pomidory zupełnie się rozpadną. Dodaj mascarpone i duś składniki kolejnych kilka minut. Wbij jajka, dopraw solą i pieprzem, przykryj patelnię pokrywką i gotuj całość jeszcze najwyżej dwie minuty. Na koniec posyp wierzch szczypiorkiem i podaj od razu           z ulubionym i świeżym pieczywem. 

Smacznego, Klaudia!



 

Brak komentarzy