Wieczorową porą pisanie smakuje mi najlepiej. Zwłaszcza jeśli w tle plumka jedna z moich ulubionych płyt winylowych, a ja myślami dzielę się z Wami smacznym przepisem na lekkie i smaczne śniadanie. Rodzajów szakszuk jest już wokół chyba mnóstwo, ja tę cenię za kremowy sos pomidorowy, które doskonale smakuje ze świeżym pieczywem i płynnymi żółtkami lekko ściętych jajek. I chociaż wszelkie sosy pomidorowe już nie są na moim życiowym topie, bo w pewnym momencie miałam wrażenie, że wszystko posypane jest pomidorkami, to raz na jakiś czas lubię zjeść dobrą szakszukę na śniadanie. Mogę polecić, z ręką na sercu.
Składniki (na 1 dużą porcję):
- pół małej cukinii
- jedna szalotka
- jeden ząbek czosnku
- 3 pomidory malinowe
- 1 duża łyżka mascarpone lub śmietany 36%
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 jaja
- przyprawy: sól, cukier, pieprz, bazylia
- szczypiorek
- dobre, świeże pieczywo do podania
Pomidory należy sparzyć i pozbawić skórki oraz pestek. Szalotkę i czosnek posiekaj drobno i podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj pokrojoną w dużą kostkę cukinię. Duś składniki chwilę na wolnym ogniu. Pomidory posiekaj bardzo drobno i dodaj do pozostałych składników. Dodaj szczyptę soli, pieprzu i łyżeczkę cukru. Duś składniki minumum 5 minut, aż pomidory zupełnie się rozpadną. Dodaj mascarpone i duś składniki kolejnych kilka minut. Wbij jajka, dopraw solą i pieprzem, przykryj patelnię pokrywką i gotuj całość jeszcze najwyżej dwie minuty. Na koniec posyp wierzch szczypiorkiem i podaj od razu z ulubionym i świeżym pieczywem.
Smacznego, Klaudia!
Apetycznie wygląda. Uwielbiam takie śniadania, a zwłaszcza w zimne poranki
OdpowiedzUsuń