W niewielu przepisach używam wagi kuchennej, jednak przygotowując ciasto na pierogi korzystam z niej zawsze. Ponieważ mam swój jeden, ulubiony, unikatowy przepis na ciasto na pierogi od dekady i nie zmieniam tej wyjątkowej, doskonałej receptury bo: wychodzi zawsze i ma idealną konsystencję, nie klei się do blatu/ stolnicy, można rozwałkować je wystarczająco cienko (a ja kocham pierogi z delikatnym ciastem, a nie grubaśnym). Jest to moja wyjątkowa receptura i chętnie pochwalę się nią na moim blogu myślę, że któryś to już raz! :) Jeśli chodzi o pierogi, to w ogóle czuję się tej materii dość dobrym specjalistą, bo o ile ciasto wiem, że wyjdzie mi DOSKONAŁE, o tyle też mam "rękę" do smacznego, dość zbitego a jednocześnie lekkiego jak chmurka farszu. Na blogu jest już kilka przepisów na naprawdę smaczne pierogi w moim wykonaniu (te z pstrągiem to jakaś poezja!), ale farsz truskawkowy musiałam również poddać mojemu prywatnemu testowi i cóż.. z sukcesem mogę pochwalić się Wam naprawdę ciekawym pomysłem. Jedyne co naprawdę wkurzało mnie w komercyjnych pierogach z truskawkami to właśnie to zupełnie nudne nadzienie, ot - truskawka. Ja postanowiłam mój farsz nieco ulepszyć i o ile nadal jest to "ot- truskawka", o tyle w moim odczuciu farsz jest nieco gęstszy i smaczniejszy. Serio, polecam!

Składniki (na 20 baaaardzo dużych pierogów):
  • 220 g mąki pszennej 
  • 110 ml wrzątku 
  • 30 g masła 
  • duża szczypta soli 
  • 500 g truskawek 
  • 1 duża łyżka cukru wanilinowego 
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 płaska łyżka kaszy manny 
  • do podania: truskawki, jogurt grecki, mięta
Udane ciasto na pierogi wymaga niemal cukierniczej precyzji. Odmierz 220 g mąki i przesiej do miski. Wrzątek wymieszaj z masłem i solą w szklance a następnie wlej składniki do miski z mąką i wymieszaj na początku za pomocą widelca lub łyżki a chwilę później dłonią wyrób ciasto o gładkiej i jednolitej konsystencji. Tak przygotowane pozostaw w misce, przykryj ściereczką i pozwól mu odpocząć przez 30 minut. W tym czasie truskawki pozbaw szypułek, umyj, posiekaj i odcedź z nadmiaru płynu. Dodaj cukier wanilinowy, mąkę i kaszę i całość dokładnie wymieszaj. Ciasto na pierogi rozwałkuj i szklanką wykrawaj koła na roku których ułóż łyżeczkę farszu. Ciasto odpowiednio sklej - chyba każdy wie jak lepić pierogi :) Przygotuj garnek z wodą, którą doprowadź do wrzenia a następnie zmniejsz temperaturę pod garnkiem di minimum, woda nie może bulgotać bo pierogi się rozpadną. Do gorącej wody wrzuć połowę pierogów i gotuj około 4-5 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Wyciągnij łyżką cedzakową z wody i podawaj od razu z jogurtem greckim, miętą, truskawkami i cukrem, ale to ostatnie niech będzie naszą tajemnicą. 

Smacznego, Klaudia!



 

Brak komentarzy