Przystawka

Bliny żytnie na zakwasie z tatarem z wędzonego łososia

14:40


Wymyśliłam sobie, że w tym roku na naszym wigilijnym stole pojawią się dwie nowe potrawy. Jedną z nich prezentuję Wam dziś, kolejną za kilka dni. Uznałam, że całkiem ciekawą potrawą na wigilię mogą być właśnie bliny z tatarem z wędzonego łososia. Przepis na tatar jest inspiracją tego co kiedyś widziałam na warsztatach kulinarnych. Zbierałam się do zrobienia go ponad trzy lata, więc pomysł nabrał mocy prawnej, przynajmniej. 

Potrawa jest bardzo prosta do wykonania, nie mniej jednak do wykonania żytnich blin warunkiem koniecznym jest posiadanie zakwasu. Jest jeszcze opcja druga, mianowicie bliny pszenne lub gryczane, wówczas można je przygotować na drożdżach, kliknijcie w ten link jeśli potrzebujecie przepisu na bliny gryczane. 

Bliny dobrze smakują na ciepło i na zimno, co podczas przygotowywania kolacji wigilijnej ma szczególne znaczenie, gdyż możesz przygotować zarówno placuszki, jak i tatar, wcześniej a tuż przed podaniem złożyć danie w jedną całość. 

Ok, do dzieła. 

Składniki na żytnie bliny:

  • 1/2 szklanki zakwasu żytniego 
  • 1/2 szklanki mąki żytniej 
  • 4- 5 łyżek ciepłej wody
  • łyżeczka soli 
Składniki na tatar z wędzonego łososia:
  • 200 gram wędzonego łososia 
  • 1 szalotka 
  • garść koperku 
  • łyżeczka musztardy francuskiej 
  • odrobina miodu do smaku 
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu 
  • łyżka lub dwie oleju lnianego 
  • sok z połowy cytryny 
Składniki na bliny wymieszaj i odstaw na 30 minut Na suchej i dobrze rozgrzanej patelni smaż niewielkie placuszki do zarumienienia, po około minucie z każdej strony. Łososia, koperek i szalotkę posiekaj bardzo drobno. Dodaj musztardę, sok z cytryny, miód, olej i pieprz. Składniki wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 30 minut, by smaki się "przegryzły". Ponownie wymieszaj tatar. Na każdego placuszka nałóż łyżeczkę tatara, udekoruj koperkiem. 

Smacznego, Klaudia!







Zobacz także

0 komentarze