Pierogi z pstrągiem się lepią, te z łososiem dawno już są zamrożone i czekają a kilka chwil temu zamarynowałam w oleju lnianym śledzia z różowym pieprzem, kaparami i szalotką. W słoiku obok marynuje się szara reneta z goździkami na kwaśno. Pierniczki piekłam przynajmniej w trzech turach z czego jedna nie dotrwała do adwentu nawet. Choinka stoi nadal ładna, pięknie ubrana chociaż skubana gubi igły na potęgę i robi mi oczka we wszystkich pończochach. Lampeczki świecą, prezenty zapakowane. Zewsząd słychać kolędy. A ja.. zdaję sobie właśnie sprawę, że magię Świąt czułam o stokroć bardziej dwa tygodnie temu niż dziś. Może wystartowałam za szybko? Za szybko dobiegłam do mety? Może wysyciłam temat, który jak do tej pory wydawał mi się nie do wyczerpania? Liczę, że to takie jednodniowe przesilenie wynikające z nagłej zmiany temperatur o kilkadziesiąt stopni i brak gozitańskiego słońca. Bo śnieżny klimat to całkiem piękny klimat. Ale inny niż ten w ostrym słońcu.


Piernik z fasoli jest ciężki, mocno brownie ale przy tym ma dobry skład. Jeśli zrobi się suchy możesz go ugrillować lub usmażyć na maśle i wtedy już fit nie będzie. Możesz go podać z musem z jabłek i masła orzechowego i pigwy. Możesz dodać jogurt, maliny i karmelizowaną żurawinę z syropem klonowym. W każdym razie w takim towarzystwie ten fit piernik z fasoli robi się całkiem ciekawą i niebanalną propozycją. Tak według mnie. 

Składniki na piernik z fasoli (wersja fit, sam piernik):

  • 1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej 
  • 2 jaja 
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej 
  • 2 łyżki stewii 
  • 1/2 szklanki kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3 łyżki miodu gryczanego 
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków 
Dodatkowo

  • mrożone lub świeże maliny
  • jogurt naturalny gęsty
  • piernik utłuczony w moździerzu na pył 
Jabłka i pigwa w maśle orzechowym (mus):
  • 2 jabłka szara reneta 
  • 1 pigwa
  • masło 
  • cukier lub stewia 
  • 2 łyżki masła orzechowego 
Karmelizowana żurawina:
  • szklanka zamrożonej żurawiny 
  • masło 
  • kilka łyżek syropu klonowego 
  • tymianek świeży (1 gałązka)
  • 1/3 szklanki soku z żurawiny 100%
  • 1 lampka czerwonego słodkiego wina 
Fasolę zmiksuj blenderem z jajkami i miodem na gładką masę i dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj dokładnie składniki i przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50-60 minut. Wystudź piernik, możesz jego wierzch po wystudzeniu udekorować czekoladą rozpuszczoną i obsypać posiekanymi orzechami. 

Aby wykonać mus z jabłek i pigwy musisz obrać owoce i podsmażyć na maśle do miękkości. Na końcu, jeżeli pigwa była bardzo kwaśna, dodaj cukier do owoców. Przełóż owoce do kielicha blendera, dodaj masło orzechowe i zmiksuj całość na gładki mus. 

Żurawinę podsmaż na maśle z tymiankiem. Wlej lampkę czerwonego wina. Wlej sok z żurawiny i zredukuj płyn. Na koniec dodaj syrop klonowy i gotuj składniki do zgęstnienia sosu. 

Przed podaniem ukroiłam kilka kromek ciasta i podsmażyłam na maśle w wysokiej temperaturze, dzięki czemu piernik z wierzchu był chrupiący a w środku miękki. Na talerz położyłam porcję musu z jabłek, kromkę piernika, trochę jogurtu naturalnego, malin a wierzch polałam sosem żurawinowym i posypałam utłuczonym w moździerzu piernikiem. 

Smacznego, Klaudia!










Brak komentarzy