Stawiam ją na równi z kaszą bulgur. Moja ulubiona, jaglana. Jej smak jest tak modyfikowalny, że można z nią zrobić niemal wszystko. Nie raz przygotowywałam ją z różnymi dodatkami, jednak marynowana dynia, batat, żurawina, tymianek i kurczak to bardzo doskonałe połączenie właśnie z kaszą jaglaną. Wymieszałam żurawinę suszoną ze świeżą dzięki czemu sałatka zyskuje zarówno słodki, jak i kwaśny smak. Grillowana szalotka dodaje charakteru, marynowana dynia chrupkości a batat, jak to batat, jest pyszny. Nadal uważam, że najważniejszym elementem tego dania jest tymianek i szalotka. Jestem przekonana, że będzie Wam to smakowało.
Marynowana dynia:
- 1 kg dyni
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka octu
- 1 litr wody
- jedna gwiazdka anyżu
- kilka goździków
Dynię pokrój w kostkę. Składniki marynaty zagotuj. Gotową dynię umieść w słoiku i zalej zalewą. Odstaw na 2-3 dni. Lub dłużej.
Sałatka z kaszy jaglanej (na 2 porcje):
- 100 gramów kaszy jaglanej
- 1 szalotka plus dodatkowa do grillowania
- 2 łyżki masła
- 100 gramów batata
- 100 gramów marynowanej dyni
- garść suszonej żurawiny
- garść świeżej żurawiny
- szczypta soli, pieprzu
- szczypta tymianku świeżego
- 300 gramów piersi kurczaka marynowanego w soli, pieprzu, papryce wędzonej
Ugotuj kaszę jaglaną. Namocz we wrzątku żurawinę suszoną. Podsmaż na maśle posiekaną szalotkę oraz batata. Dodaj tymianek. Smaż składniki kilka minut, dodaj świeżą oraz suszoną (amczoną i odsączoną) żurawinę. Posiekaj marynowaną dynię drobno. Pierś kurczaka grilluj na patelni po kilka minut z każdej strony. Grilluj również szalotkę. Grillowanego kurczaka pokrój w kostkę. Podsmażone składniki wymieszaj z kaszą jaglaną. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z kurczakiem. Podaj ugotowaną sałatkę z grillowaną szalotką z posiekanymi ziołami.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy