Pyszne, delikatne ciasto na kruchym spodzie z cytrynowym kremem i polewą czekoladową. Przepyszny mazurek, który koniecznie musisz wypróbować w te Święta!
Składniki:
- 200 gram mąki pszennej
- 120 gram masła
- 2 białka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
Lemon curd:
- sok z 1 cytryny
- 3 żółtka
- 80 gram masła
- 60 gram cukru
- skórka z cytryny
Dodatkowo polewa czekoladowa:
- 2-3 łyżki masła
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru
- migdały w płatkach
Z mąki pszennej, masła, białek, kwaśnej śmietany, soli i cukru pudru zagniatam jednolite, gładkie ciasto. Ciasto schładzam w lodówce przez 30 minut a następnie wałkuję, umieszczam w formie do tarty. Piekę 25-30 minut w temperaturze 200 stopni. Chłodzę spód.
Żółtka i cukier mieszam rózgą w misce a następnie umieszczam nad kąpielą wodną i cały czas mieszam. Niemal od razu dodaję masło i sok z cytryny. Mieszam przez cały czas podgrzewając masę. Po około kwadransie mieszanka powinna zacząć gęstnieć. Kiedy zgęstnieje na tyle, na ile tego oczekujemy ściągamy z ognia i studzimy. Przygotowanym kremem wypełniamy tartę.
Masło, wodę, kakao i cukier podgrzewam do rozpuszczenia i połączenia składników. Gotową polewą polewam mazurka i dekoruję płatkami migdałów. Schładzam w lodówce przez kilka godzin.
Smacznych, spokojnych i wesołych Świąt
życzę Wam ja Klaudia i mój szanowny narzeczony Adaś :)
życzę Wam ja Klaudia i mój szanowny narzeczony Adaś :)
Wszystkiego co najpiękniejsze!
Brak komentarzy