"WIELKANOCNE PRZEPISY Z SEKO”
Składniki na 4 porcje:
- kilogram małych, młodych ziemniaczków
- pęczek koperku
- opakowanie filetów śledziowych solonych a’la Matjas 400/800 g (w zalewie) SEKO
- 3-4 jaja
- 4-5 ogórków kiszonych
Domowy majonez:
- 1 żółtko
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- szczypta soli i pieprzu
- 1/2 łyżeczki cukru pudru
- 100 ml oleju (użyłam z orzechów laskowych)
- 2-3 łyżki wody
Młode ziemniaki gotuję w całości w skórce. Jajka gotuję. Śledzie moczę w mleku lub wodzie. Przygotowuję majonez. Żółtko ucieram z musztardą, solą i cukrem do połączenia. Stopniowo dolewam olej, cienkim strumieniem, przez cały czas miksując. Na koniec dolewam wodę, miksuję do połączenia. Majonez przechowuję w lodówce 2-3 dni.
Ziemniaki studzę, kroję na pół lub na ćwiartki i układam na dnie naczynia. Posypuję obficie posiekanym koprem i nakładam majonez. Ogórki kroję w plastry i układam na składnikach. Śledzie kroję na mniejsze kawałki i układam w naczyniu. Wierzch dekoruję pokrojonymi na ćwiartki jajami i posiekanym koprem. Schładzam w lodówce.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy