Są zwolennicy ogromnych bab Wielkanocnych, są i tacy, którzy wolą upiec mniejsze babeczki i włożyć jedną z nich do koszyczka ze święconką. Czekoladowa baba z kawałkami czekolady o smaku pomarańczowym to taka ciekawa opcja na Wielkanocny stół. Zazwyczaj przygotowujemy marmurkową babkę, piaskową a niekiedy drożdżową. Czekoladowa z cukrem pudrem jest inna, nieco wytrawna a przy tym bardzo dostojna. Możecie ją wykonać zarówno w dużej formie do pieczenia babki lub w mniejszych foremkach do pieczenia muffinek.
Tym razem w kuchni miałam małego pomocnika, który pomagał kroić czekoladę, mieszać składniki i pozował pięknie do zdjęć. Mowa o 9- letniej dziewczynce, pełnej zapału i ogromnej miłości do słodkości.
W mojej Wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego dlatego, że tylko dzięki niemu moja babka jest odpowiednio wilgotna i smaczna. Jako dietetyk często stosuję w wypiekach olej rzepakowy ze względu na jego wysoką temperaturę dymienia, przez co z powodzeniem nadaje się do pieczenia i smażenia. Dodatkowo jego ogromną zaletą jest to, że nie zmienia smaku potrawy do której go dodajemy, gdyż jego smak nie jest tak intensywny jak pozostałych tłuszczów a tym samym nie dominuje w potrawach przez nas przygotowanych. Złocisty, wspaniały olej rzepakowy jest przez to idealnym dodatkiem do potraw słonych, jak i tych słodkich.
Składniki (na 12 muffinek lub jedną, dużą babkę):
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki kakao
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jaja
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 100 gram czekolady deserowej
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną przesiewam. Dodaję cukier, olej, skórkę z pomarańczy, mleko, jaja i całość dokładnie mieszam. Siekam czekoladę i dodaję ją do pozostałych składników. Mieszam jedynie do połączenia. Gotowe ciasto przekładam do foremek na muffiny na 3/4 ich wysokości. Muffinki piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Dużą babkę piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 60 minut. W obu wariantach upieczone ciasto studzę na kratce. Dekoruję cukrem pudrem.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy