Pyszna propozycja na wielkanocny stół. Pieczona zielona i czerwona papryka pozbawiona skórki, drobno posiekana, wymieszana z kremowym serkiem i żółtkami. Będzie Wam smakowało!
Składniki (na 5 jaj):
Składniki (na 5 jaj):
- 5 jaj
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- szczypta papryki wędzonej
- 2-3 łyżki kremowego serka naturalnego lub ziołowego
- 1 łodyga selera naciowego
- szczypta soli i pieprz
- świeża bazylia
Papryki układam na blaszce do pieczenia skórką do góry, polewam olejem i przyprawiam wędzoną papryką. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut- aż skórka papryk zarumieni się. Studzę papryki i obieram. Jajka gotuję na twardo, około 6 minut we wrzątku. Odcedzam, studzę, obieram i kroję na pół. Wyciągam żółtka. Obraną paprykę, bazylię i seler siekam drobno, mieszam z serkiem, żółtkami, solą i pieprzem do połączenia. Białka faszeruję przygotowaną masę. Chłodzę w lodówce przez 2-3 godziny, Podaję schłodzone.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy