Składniki:
- 120 gram jogurtu naturalnego
- 100 gram cukru
- 2 jajka
- 75 gram oleju rzepakowego
- 225 gram mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta lawendy
- masło do wysmarowania formy
Lukier lawendowy:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- szczypta suszonej lawendy
- kilka łyżek wody
Jajka ubijam z cukrem do momentu uzyskania puszystej i jasnej masy. Stopniowo wlewam olej rzepakaowy, łyżka po łyżce, cały czas miksując masę. Powinniśmy uzyskać masę przypominającą majonez. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia do osobnej miski. Do ubitej masy dodaję na przemian po łyżce jogurtu i przesianej mąki, miksując masę na niskich obrotach. Na koniec dodaję lawendę. Smaruję formę do babki masłem i wlewam przygotowaną masę. Ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 160 stopni i piekę 60 minut. Po upieczeniu wyciągam z formy i studzę na kratce.
Lawendę i cukier puder miksuję w młynki do kawy a następnie mieszam z wodą do uzyskania pożądanej konsystencji. Przygotowanym lukrem polewam babkę i dekoruję według uznania.
Smacznego, Klaudia.
Piękna babka, już nie mogę doczekać się tych świąt.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) a masz jakies ciekawe przepisy na oku? :)
Usuń