Składniki (na 4-6 porcji):
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki wrzątku
- szczypta soli
Farsz:
- 1 ziemniak
- 1/2 batata
- 1 marchew
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 200 gram piersi kurczaka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- przyprawy, po pół łyżeczki: ziołowego pieprzu, papryki słodkiej, czosnku, curry, kuminu, mielonej kolendry, curry, kozieradki
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki czarnego sezamu
Do podania:
- jogurt naturalny, sos słodko - kwaśny lub jogurt naturalny zmiksowany z miętą lub bazylią
Ziemniaka, batata, marchew gotuję do miękkości. Obieram. Na oleju smażę posiekaną cebulą i czosnek. Dodaję pokrojoną drobno pierś kurczaka. Smażę składniki przez kilka minut. Dodaję wszystkie przyprawy i duszę całość 3-4 minuty, na koniec smażenia dodaję mrożony groszek i ściągam z ognia. Ziemniaki, batata i marchew rozdrabniam widelcem. Dodaję smażone składniki, sezam oraz sól i dokładnie mieszam cały farsz. Odstawiam do wystudzenia.
Składniki na ciasto dokładnie mieszam łyżką w misce do połączenia. Ciasto powinno być luźne ale bardzo elastyczne. Nie powinno kleić się do rąk. Wyrabiam 3-4 minuty ciasto dłońmi a następnie wałkuję cienko i kroję na trójkąty. Na środek każdego z trójkątów nakładam łyżką farsz i zlepiam ciasto tworząc stożek. Przygotowane samosy układam na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Gotowe samosy umieszczam w piekarniku nagrzanym do 220 stopni i piekę przez 15-17 minut do zarumienienia. Podaję ciepłe z ulubionym sosem.
Smacznego, Klaudia.
REWELACJA! Dziękuję za ten przepis, zawsze bałam się zrobienia samosów, wydawało mi się, że na pewno będą strasznie trudne, a okazały się banalne i przepyszne!
OdpowiedzUsuńCieszę się niezmiernie! :)
Usuń