Skoro Boże Narodzenie to pierniki, a skoro Wielkanoc... to może kruche ciasteczka w kształcie jajek z królewską polewą i kropelkami czekolady? To powinna być obowiązkowa tradycja! Ja w tym roku podaruję takie ciasteczka mamie i babciom. Mi podoba się taka forma słodkości Wielkanocnych, a Tobie?
Składniki (na 60 ciastek):
- 350 gram mąki pszennej tortowej
- 200 gram masła
- 3 białka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżki wody różanej
Polewa królewska:
- 1 białko
- 1 szklanka cukru pudru
- rozpuszczona czekolada
Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatam szybko na gładką i jednolitą masę. Ciasto wałkuję, niezbyt grubo i wykrawam foremką kształty. Wykrojone ciastka przekładam na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Ciastka piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12-14 minut. Po tym czasie ściągam z blaszki i studzę na kratce.
Białko jaja miksuję na wolnych obrotach z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek. Można miksować nad kąpielą wodną. Gotowy lukier przekładam do rękawa cukierniczego z wąską końcówką i dekoruję nim ciastka. Czekoladę rozpuszczam i moczę w niej pędzelek. Namoczonym czekoladą pędzelkiem skrapiam polukrowane ciastka lub ocieram o palec spryskując czekoladą ciastka. Odstawiam ciastka na kratkę i pozwalam im spokojnie wyschnąć.
Przechowuję w szczelnym pojemniku kilka dni.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy