Kuchnia orientalna jest pełna aromatów i smaków. Jedną z pyszniejszych według mnie potraw są samosy. Papier ryżowy a w nim kawałki smażonego kurczaka, odrobina makaronu, warzyw, grzybów shitake i glonów Wakame. Uwielbiam tego typu dania, szczególnie na lunch w pracy.
Składniki (7-8 sztuki):
Składniki (7-8 sztuki):
- 7-8 płatów papieru ryżowego
- 50 gram makaronu ryżowego
- garść suszonych glonów Wakame
- kilka grzybów Shitake
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 ogórka zielonego
- 200 gram piersi kurczaka
- przyprawy: pieprz ziołowy, papryka słodka, curry, sól
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- łyżka soku z cytryny
- olej do smażenia kurczaka
Świetnym dodatkiem jest sos z masła orzechowego:
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- kilka kropel syropu klonowego
- sok z cytryny
Glony wakame, suszone grzyby shitake oraz makaron ryżowy zalewam wrzątkiem i odstawiam zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś kurczaka marynuję w przyprawach i smażę na oleju po kilka minut z każdej strony. Następnie studzę i kroję na mniejsze kawałki. Paprykę i ogórka kroję w słupki. Sos sojowy mieszam z syropem klonowym i sokiem z cytryny. Ugotowany makaron, glony, grzyby i warzywa marynuję w przygotowanej marynacie i odstawiam na kilka minut. Papier ryżowy zwilżam wodą i na jego środek nakładam część mieszanki makaronu i warzyw oraz kilka kawałków kurczaka. Następnie zwijam wszystkie boki do środka. Postępuję analogicznie z pozostałymi produktami.
Masło orzechowe, sos sojowy, syrop klonowy oraz sok z cytryny dokładnie mieszam. Gotowe spring- rolls podaję od razu, najlepiej smakują umoczone w sosie.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy