To mógłby być wegański przepis, ale nie jest. Wystarczy wymienić tylko jeden składnik: śmietanę na mleczko kokosowe i taki się stanie. Totalnie wegański i nadal smaczny. Jednak chodzi tutaj o całą resztę: o szparagi, o koperek, o oliwę cytrynową i o to jak to wszystko razem pięknie gra.
Składniki (na 2 porcje):
- makaron penne lub takie duże świderki jak u mnie, około 120 g
- śmietana lub mleczko kokosowe 100 ml
- pęczek kopru
- oliwa cytrynowa do smażenia
- ząbek czosnku
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1/2 pęczka szparagów
- opakowanie tofu (u mnie bazyliowe)
- 1 mała cukinia
Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na oliwę smażę pokrojone w dużą kostkę cukinię i tofu oraz pokrojone szparagi i czosnek. Duszę składniki do zarumienienia, dodaję śmietanę, pomidorki koktajlowe pokrojone na ćwiartki i posiekany drobno koperek. Doprawiam do smaku tylko solą i pieprzem. Duszę sos jeszcze kilka minut i dodaję ugotowany makaron. Całość mieszam i podaję. Można posypać parmezanem.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy