To mógłby być wegański przepis, ale nie jest. Wystarczy wymienić tylko jeden składnik: śmietanę na mleczko kokosowe i taki się stanie. Totalnie wegański i nadal smaczny. Jednak chodzi tutaj o całą resztę: o szparagi, o koperek, o oliwę cytrynową i o to jak to wszystko razem pięknie gra. 

Składniki (na 2 porcje):
  • makaron penne lub takie duże świderki jak u mnie, około 120 g 
  • śmietana lub mleczko kokosowe 100 ml 
  • pęczek kopru 
  • oliwa cytrynowa do smażenia 
  • ząbek czosnku 
  • 200 g pomidorków koktajlowych 
  • 1/2 pęczka szparagów 
  • opakowanie tofu (u mnie bazyliowe)
  • 1 mała cukinia 
Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na oliwę smażę pokrojone w dużą kostkę cukinię i tofu oraz pokrojone szparagi i czosnek. Duszę składniki do zarumienienia, dodaję śmietanę, pomidorki koktajlowe pokrojone na ćwiartki i posiekany drobno koperek. Doprawiam do smaku tylko solą i pieprzem. Duszę sos jeszcze kilka minut i dodaję ugotowany makaron. Całość mieszam i podaję. Można posypać parmezanem. 

Smacznego, Klaudia!



 

Brak komentarzy