Nic bardziej nie zachęca mnie do gotowania niż wizja mojego zdecydowanie ulubionego warzywa na talerzu - szparagów. Zakładam, że na tym blogu wśród ponad tysiąca przepisów to szparagów jest najwięcej. Uważam bowiem, że nie dość, że są smaczne, to nade wszystko piękne i fotogeniczne. Kolejna inspiracja na coś super specjalnie dla Was. 

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 piersi kurczaka 
  • masło do smażenia 
  • sól, pieprz, suszona kolendra 
  • jedna cytryna 
  • 1/2 szklanki ryżu Arborio 
  • szalotka 
  • parmezan - 50 g startego drobno 
  • lampka białego wina 
  • bulion 2 szklanki 
  • cukinia 1 sztuka 
  • 1/2 pęczka szparag, około 8-10 sztuk 
  • garść świeżej kolendry 
Na maśle podduś posiekaną drobno szalotkę. Dodaj pokrojone na mniejsze części szparagi oraz pokrojoną w dużą kostkę cukinię. Dodaj ryż, sól i pieprz i całość smaż jeszcze dwie minutki. Po tym czasie wlej wino, zredukuj a następnie dodaj bulion. Gotuj składniki na wolnym ogniu przez około 15 minut. Po tym czasie dodaj starty parmezan i posiekaną drobno kolendrę. Wymieszaj składniki i dopraw szczyptą soli, pieprzu i ewentualnie skrop całość sokiem z cytryny. Na osobnej patelni podsmaż pierś kurczaka wcześniej doprawioną solą, pieprzem, skórką z cytryny i kolendrą. Smaż mięso po około 10-12 minut z każdej strony na wolnym ogniu, na koniec podsmaż na nieco większym do zarumienienia. Porcję risotto podaj z pokrojoną w plastry piersią kurczaka. 

Smacznego, Klaudia!



 

Brak komentarzy