Lubię perfekcyjne połączenia, a to uważam, że akurat takie jest: chałwa, banan, syrop klonowy i granat. Brzmi jak dobry plan, jak doskonały plan, na słodkie śniadanie. Oczywiście polecam Wam dobrej jakości chałwę, nie żadną byle jaką podróbkę, tylko prawdziwie bałkańską i kruchą (notabene chałwa została wymyślona i pochodzi z zupełnie innego regionu świata, bo z Indii). Najlepsza owsianka to taka mocno rozgotowana, mleczna i kremowa. Aby płatki owsiane były odpowiednio miękkie, należy je namoczyć w mleku lub wodzie dzień wcześniej lub po prostu gotować dłużej na wolnym ogniu. 

Składniki (na 1 dużą porcję):
  • 1 banan 
  • 4 łyżki płatków owsianych 
  • 30 g chałwy 
  • 200 ml mleka 
  • łyżka syropu klonowego 
  • 2 łyżki ziarenek granatu 
Płatki owsiane zalej mlekiem i umieść w lodówce, niech się moczą całą noc. Rano banana pokrój w kostkę i dodaj do płatków owsianych, gotuj składniki aż wsiąkną cały płyn i staną się kremowe. Dodaj chałwę oraz syrop klonowy (możesz nim także na końcu polać owsiankę). Przełóż płatki do miseczki i udekoruj granatem. 

Smacznego, Klaudia!




 

1 komentarz: