Jesień to taki doskonały czas na gotowania. Szybciej robi się ciemno, jest chłodniej, za to kulinarnie jesień, czyli sezonowo, to cała gama samych cudowności. Dostępne mamy sezonowo: dynię, marchew, śliwki czy jabłka i gruszki. To moment, kiedy aż prosi się o to aby wykorzystać to, co daje nam natura w pełni i aby móc się tym cieszyć, rozkoszować, smakować. 

Składniki (na blaszkę o średnicy 28 cm/ 10-12 porcji):
  • 3 jaja 
  • 50g migdałów w płatkach 
  • 2 średnie gruszki 
  • szczypta soli 
  • 150g ksylitolu 
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 100g mąki migdałowej 
  • 150g mąki pszennej 
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Oddziel białka od żółtek. Białka jaj ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Odstaw. W osobnej misce utrzyj za pomocą miksera żółtka z ksylitolem i olejem. Dodaj mąki, sodę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj składniki. Dodaj ostrożnie ubite białka jaj. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem formy lub wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki dokładnie umyj, przekrój na pół, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w cienkie plastry. Na wierzchu ciasta ułóż gruszki tak aby były możliwie blisko siebie lub aby plastry na siebie nachodziły. Wierzch posyp płatkami migdałów. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu wystudź ciasto do temperatury pokojowej. 

Smacznego, Klaudia!







Brak komentarzy