Drób

Kanapka z hummusem, domową wędliną z kurczaka, sosem słodko- kwaśnym i awokado

16:00


Pyszna, zdrowa kanapka z domowym pieczywem i domową wędliną z kurczaka. Podana z moim ulubionym hummusem cytrynowym, rozgniecionym awokado oraz najlepszym słodko- kwaśnym sosem na bazie dżemu Łowicz 100% z owoców czarnego bzu. To dzięki temu ostatniemu dodatkowi kanapka ma wyrazisty smak i jest tak smaczna! Idealny pomysł na leniwe śniadanie w domu lub śniadanie na wynos. Zarówno bułki, sos, hummus, jak i domową wędlinę możecie przygotować odpowiednio wcześniej. Wówczas czas przygotowania śniadania rano znacznie się skróci. A jutro... kanapka dla wegetarian lub wszystkich tych, którzy unikają mięsa. Będzie śniadaniowy burger.. nie byle jaki. 

Składniki na kilka kanapek (5-6 sztuk):

Pszenne bułki na sodzie ze słonecznikiem i sezamem:
  • 500 gram mąki pszennej tortowej 
  • garść sezamu i nasion słonecznika 
  • 3/4 szklanki mleka 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek 
  • jajko do wysmarowania bułek oraz czarny sezam do posypania 
Domowa wędlina z kurczaka 
  • 500 gram piersi kurczaka 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • po szczypcie: ostrej papryki, soli, pieprzu i majeranku 
Cytrynowy hummus:
  • 1 szklanka suchej ciecierzycy 
  • 1 czubata łyżka pasty tahini 
  • 3-4 łyżki oleju z pestek dyni 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka soli 
  • skórka otarta z połowy cytryny 
  • kilka łyżek wody do uzyskania pożądanej konsystencji 
Sos słodko kwaśny na bazie dżemu z owoców czarnego bzu:
  • 2 łyżki dżemu z owoców czarnego bzu
  • 2 łyżki sosu Hoisin 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 1 szklanka wody 
  • 1 cebula 
  • 1 łyżka masła 
  • pieprz, szczypta kolendry i sól do smaku 
  • opcjonalnie jeszcze więcej soku z cytryny do smaku
Ponadto:
  • 1 awokado rozgniecione 
  • sok z cytryny, świeżo mielony pieprz 
Pieczywo 
Składniki na bułki zagniatam, jeśli ciasto się klei dodaję więcej oliwy. Z wyrobionego ciasta formuję bułeczki, które układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułek smaruję jajkiem i posypuję sezamem. Blachę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 220 stopni i piekę bułki 25 minut. Po 15 minutach obniżam temperaturę do 200 stopni. Upieczone pieczywo studzę na kratce. Najlepiej zjeść je w przeciągu maksymalnie dwóch dni, gdyż z czasem robi się twarde. 

Hummus 
Ciecierzycę zalewam wodą i moczę przez noc. Następnie gotuję godzinę lub dłużej do miękkości. Odcedzam cieciorkę i przekładam do malaksera. Dodaję pozostałe składniki i miksuję całość na gładką masę. Stopniowo dodaję wodę, najpierw łyżkę - dwie a jeśli uznam, że pasta jest zbyt gęsta dolewam jej odrobinę więcej. Należy natomiast przez cały czas kontrolować konsystencję hummusu by nie był zbyt rzadki. Gotowy hummus można przechowywać w lodówce 3-4 dni. 

Domowa wędlina z kurczaka 
Pierś kurczaka myję i osuszam. Przyprawy mieszam z oliwą i marynatą nacieram mięso. Pierś kurczaka owijam folią aluminiową i gotuję na parze przez 35-40 minut. Studzę pierś kurczaka a następnie pozbywam się folii. Tak przygotowaną wędlinę można przechowywać 2-3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

Sos słodko - kwaśny 
W rondelku rozgrzewam masło i smażę na nim cebulę. Dodaję sos sojowy, hoisin, sok z cytryny, dżem i przyprawy. Całość dokładnie mieszam a następnie wlewam wodę. Gotuję sos do momentu zredukowania jego konsystencji o połowę. Miksuję sos blenderem na gładką masę i ponownie podgrzewam. Jeśli jest taka konieczność doprawiam odrobiną soli, pieprzem lub sokiem z cytryny. 

Awokado rozgniatam widelcem na papkę. Doprawiam sokiem z cytryny i świeżo zmielonym pieprzem. 

Wykończenie
Bułkę kroję na pół, spód smaruję obficie rozgniecionym awokado, na to nakładam domową wędlinę z kurczaka oraz cytrynowy hummus. Całość polewam sosem i przykrywam wierzchnią połową bułki. Podaję od razu lub pakuję na wynos.

Smacznego, Klaudia! 



Zobacz także

6 komentarze

  1. Bardzo pomysłowo i na pewno smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, miło mi. Oj tak, było smacznie :)

      Usuń
  2. To wygląda przepysznie. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy mnie to niezmiernie :) W końcu jemy oczami :)

      Usuń
  3. Wygląda fenomenalnie. Zapraszam serdecznie także do siebie www.tarkaimiarka.pl - sklep internetowy z akcesoriami kuchennymi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje o niebo lepiej niż wygląda wiec polecam przepis :)

      Usuń