Uwielbiam owsiane ciasteczka z dodatkiem bakalii. Są świetną przekąską lub nawet śniadaniem, jeśli nie mamy czasu na to by je przygotować rano. Dodają energii i są zdrowszą alternatywą dla tych ze sklepu.
Składniki (na około 20 ciastek):
- 1 szklanka płatków owsianych
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki miodu
- 1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000 lub owsianej
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
- garść żurawiny
- garść jagód goji
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 jajko
- szczypta proszku do pieczenia
Płatki mielę w młynku do kawy. Olej rozpuszczam z miodem. Studzę. Zmielone płatki mieszam z mąką orkiszową, żurawiną, słonecznikiem, jagodami, cynamonem, cukrem. Dodaję jajko i ostudzony olej. Całość dokładnie mieszam. Masa będzie klejąca, dlatego chłodzę ją w lodówce przez 30 minut. Następnie zwilżam dłonie i formuję z ciastka kulki, które delikatnie spłaszczam w dłoniach i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 12 minut. Studzę na kratce i przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Wartość odżywcza 1 porcji (2 ciastka):
Wartość energetyczna: 216,7 kcal
Białko: 5.5 g
Tłuszcze: 9,2g
Węglowodany: 27,1 g
Błonnik: 2,6 g
Białko: 5.5 g
Tłuszcze: 9,2g
Węglowodany: 27,1 g
Błonnik: 2,6 g
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy