Składniki (na tarte o średnicy 10- 12 cm):
Ciasteczkowy spód kruchy:
- 2 batoniki o smaku czekoladowym
- 50 gram masła
Mus czekoladowy:
- 100 gram czekolady deserowej
- 50 ml śmietany 36%
- 1 białko jaja
Krem czekoladowy:
- 100 gram serka mascarpone
- 100 gram czekolady mlecznej
Dodatkowo:
- wiśnie z syropu
- posypka czekoladowa i truskawkowa/ wiśniowa
- 1 batonik czekoladowy do dekoracji
W malakserze umieszczam pokrojone drobno batoniki i masło. Całość miksuję na gładką masę. Formę do tarty smaruję masłem i przekładam do niej ciasteczkowy spód delikatnie ugniatając. Formę umieszczam w lodówce na godzinę lub dwie.
Czekoladę deserową rozpuszczam w kąpieli wodnej, studzę. Białko ubijam na sztywno. Śmietanę ubijam na sztywno i stopniowo dodaję do niej rozpuszczoną czekoladę deserową. Do tak przygotowanej masy dodaję stopniowo ubite białko delikatnie mieszając. Przygotowany mus przekładam do tarty z ciasteczkowym spodem. Posypuję całość wiśniami z syropu. Ponownie umieszczam formę w lodówce.
Czekoladę mleczną rozpuszczam w kąpieli wodnej. Studzę. Mascarpone miksuję z czekoladą i przekładam do rękawa cukierniczego. Tak przygotowanym kremem dekoruję tarte.
Batonika czekoladowego kroję w kostkę. Wierzch tarty dekoruję pokrojonym batonikiem, jak i posypką czekoladową i truskawkową. Tarte umieszczam w lodówce na 2-3 godziny lub całą noc. Podaję schłodzoną.
Smacznego, Klaudia.
Piękna i na pewno pyszna:)
OdpowiedzUsuńPrawda, pyszna! :)
Usuń