Pyszna, prosta sałatka śledziowa. Klasyczna, znana i lubiana. Z dodatkiem gotowanych warzyw korzeniowych: ziemniaków i buraków. Z jajkami, ogórkami kiszonymi, startym serem, majonezem i musztardą francuską. Z racji, że dziś ostatki a ostatki w Polsce to ŚLEDZIK - podsyłam Wam przepis na jego wykorzystanie. 

Składniki (na dużą miskę sałatki, około 6-8 dużych porcji):

  • Beczka śledzi z suszonymi ziołami (550 g) marki SEKO
  • 5 jaj 
  • 4 ziemniaki
  • 3 buraki 
  • 4-5 ogórków kiszonych 
  • 2 łyżki musztardy francuskiej 
  • 5-6 łyżek majonezu 
  • 2 łyżki oleju lnianego 
  • szczypta soli i pieprzu 
  • 1 cebula mała 
  • 150 gram startego sera
Ziemniaki i buraki gotuję w wodzie do miękkości. Jaja gotuję na twardo. Śledzie kroję na mniejsze kawałki, mieszam z olejem, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem i dodaję posiekaną cebulę. Odstawiam na kilka minut do lodówki. W tym czasie wszystkie warzywa kroję w kostkę: buraki, ziemniaki, ogórki oraz jajka. 
Na dnie miski układam śledzie. Następnie smaruję całość połową majonezu. Kolejna warstwa to pokrojone ziemniaki oraz ogórki. Wierzch tej warstwy smaruję musztardą francuską. Następnie układam pokrojone buraki, które delikatnie ugniatam i smaruję majonezem. Kolejna warstwa to jajka, które posypuję startym serem. Następnie sałatkę umieszczam w lodówce na minimum godzinę. Można przygotować dzień przed planowanym podaniem. 

Smacznego, Klaudia.




Brak komentarzy