Burger z batata, hummus, awokado i sos słodko- kwaśny z pszennym, domowym pieczywem to propozycja na bardzo leniwe śniadanie lub leniwą kolację. Każdy ze składników przygotowałam samodzielnie. Pszenne pieczywo pieczone na sodzie z dodatkiem pestek słonecznika i sezamem. Burgery z batata i kaszy jaglanej. Sos słodko- kwaśny na bazie sosu hoisin oraz dżemu Łowicz 100% z owoców o smaku czarnego bzu. Cytrynowy hummus domowej roboty a do tego kremowe, pyszne awokado. Świetny pomysł zarówno na pierwsze, jak i drugie śniadanie. Bułki, kotlety, hummus czy sos można przygotować wcześniej. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam :)
Składniki na kilka burgerów (5-6 sztuk):
Pszenne bułki na sodzie ze słonecznikiem i sezamem:
Składniki na kilka burgerów (5-6 sztuk):
Pszenne bułki na sodzie ze słonecznikiem i sezamem:
- 500 gram mąki pszennej tortowej
- garść sezamu i nasion słonecznika
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- jajko do wysmarowania bułek oraz czarny sezam do posypania
Burgery z batata i kaszy jaglanej
- 150 gram batata
- 50 gram suchej kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy, po szczypcie: kuminu, kolendry mielonej, curry, majeranku, papryki ostrej, pieprzu
- bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia burgerów
Cytrynowy hummus:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 1 czubata łyżka pasty tahini
- 3-4 łyżki oleju z pestek dyni
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- skórka otarta z połowy cytryny
- kilka łyżek wody do uzyskania pożądanej konsystencji
Sos słodko kwaśny na bazie dżemu z owoców czarnego bzu:
- 2 łyżki dżemu z owoców czarnego bzu
- 2 łyżki sosu Hoisin
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 szklanka wody
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- pieprz, szczypta kolendry i sól do smaku
- opcjonalnie jeszcze więcej soku z cytryny do smaku
Ponadto:
- 1 awokado rozgniecione
- sok z cytryny, świeżo mielony pieprz
Pieczywo
Składniki na bułki zagniatam, jeśli ciasto się klei dodaję więcej oliwy. Z wyrobionego ciasta formuję bułeczki, które układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułek smaruję jajkiem i posypuję sezamem. Blachę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 220 stopni i piekę bułki 25 minut. Po 15 minutach obniżam temperaturę do 200 stopni. Upieczone pieczywo studzę na kratce. Najlepiej zjeść je w przeciągu maksymalnie dwóch dni, gdyż z czasem robi się twarde.
Hummus
Ciecierzycę zalewam wodą i moczę przez noc. Następnie gotuję godzinę lub dłużej do miękkości. Odcedzam cieciorkę i przekładam do malaksera. Dodaję pozostałe składniki i miksuję całość na gładką masę. Stopniowo dodaję wodę, najpierw łyżkę - dwie a jeśli uznam, że pasta jest zbyt gęsta dolewam jej odrobinę więcej. Należy natomiast przez cały czas kontrolować konsystencję hummusu by nie był zbyt rzadki. Gotowy hummus można przechowywać w lodówce 3-4 dni.
Burgery
Bataty gotuję na parze lub piekę w piekarniku. Kaszę jaglaną gotuję do miękkości. Cebulę siekam i smażę na podanej ilości oleju z dodatkiem wszystkich przypraw. W malakserze umieszczam podsmażoną cebulę, ugotowaną kaszę i miękkiego batata. Dodaję łyżeczkę soli i miksuję całość do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Gotową masę studzę w lodówce przez godzinę lub dwie. Wówczas masa nie będzie kleiła się do rąk. Do wystudzonej masy dodaję bułkę tartą i całość dokładnie mieszam. Formuję burgery, które dodatkowo obtaczam w bułce tartej i smażę je na rozgrzanej patelni po 2-3 minuty z każdej strony, na chrupko. Usmażone burgery przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Sos słodko - kwaśny
W rondelku rozgrzewam masło i smażę na nim cebulę. Dodaję sos sojowy, hoisin, sok z cytryny, dżem i przyprawy. Całość dokładnie mieszam a następnie wlewam wodę. Gotuję sos do momentu zredukowania jego konsystencji o połowę. Miksuję sos blenderem na gładką masę i ponownie podgrzewam. Jeśli jest taka konieczność doprawiam odrobiną soli, pieprzem lub sokiem z cytryny.
Awokado rozgniatam widelcem na papkę. Doprawiam sokiem z cytryny i świeżo zmielonym pieprzem.
Wykończenie
Bułkę kroję na pół, spód smaruję obficie cytrynowym hummusem, na to nakładam burgera z batata oraz rozgniecione awokado. Całość polewam sosem i przykrywam wierzchnią połową bułki. Podaję od razu lub pakuję na wynos.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy