Proste a zarazem bardzo smaczne danie. Duszony w sosie pomidorowym schab podany z puree ziemniaczanym, surówką z marchewki i frytkami z batata, które uwielbiam. Łatwe i pyszne danie na niedzielę. Zarówno na obiad, jak i późną kolację, prawda Adam? :)
Składniki (na 4 porcje):
Smacznego, Klaudia.
Składniki (na 4 porcje):
- 1 kg schabu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 por
- 1 łyżka oleju
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 1 szklanka cydru
- 1 lampka wytrawnego wina
- 750 ml bulionu
- przyprawy: ostra papryka, majeranek, sól i pieprz
- 100 ml śmietany 30%
- 1 łyżka mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- posiekana natka pietruszki
Do podania:
- puree ziemniaczane
- frytki z batata
- surówka z marchewki
W garnku z grubym dnem rozgrzewam olej. Smażę na nim posiekany ząbek czosnku, cebulą i pora. Schab oczyszczam z błon i kroję na plastry o szerokości 0,5 cm. Wrzucam do garnka i smażę całość 2-3 minuty. Dodaję przyprawy. Wlewam cydr oraz wytrawne wino i redukuję sos o połowę. Wlewam bulion i całość gotuję godzinę. Po tym czasie dodaję passatę pomidorową i gotuję sos kolejne 30 minut. Po upływie tego czasu dodaję do garnka przesiane obie mąki i całość dokładnie mieszam. Dodaję śmietanę, mieszam. Doprawiam sos solą i pieprzem według uznania. Na koniec dodaję natkę pietruszki. Podaję z puree ziemniaczanym, frytkami z batata i prostą surówką z marchewki.
Brak komentarzy