Gotowanie jest zupełnie inne kiedy gotujesz z miłości do najbliższych Ci osób. Dasz wiarę?


Składniki (2-3 porcje)

  • 1 polędwica wieprzowa
  • sól, pieprz
  • 3 pierniki z miodem Kopernik Toruń 
  • tymianek 
  • olej rzepakowy do smażenia 


Sos piernikowy:

  • 2 pokruszone pierniki Kopernik Toruń
  • 3/4 szklanki śmietany 30%
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego lub wołowego 
  • sól, pieprz, tymianek 


Puree z batata

  • 1 średni batat (700 gram)
  • 1 łyżka masła orzechowego 
  • skórka otarta z połowy limonki 
  • sok z ćwiartki limonki 
  • sól 


Marynowana cukinia:

  • 1 mała cukinia 
  • litr wody 
  • 1/4 szklanki octu 
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli 
  • 2-3 liście laurowe
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego 
  • 1 gwiazda anyżu 


Dodatkowo:
- puder z piernika
- maliny
- świeży tymianek
- ocet balsamiczny

Polędwiczkę wieprzową dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Wszystkie pierniki utrzyj w moździerzu na puder. 1/3 przygotowanego pudru wsyp na talerz i panieruj w nim polędwicę. Smaż na patelni na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym po minucie lub dwie z każdej strony. Przełóż usmażoną polędwiczkę do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni jeszcze 10 minut. Następnie odstaw polędwiczkę by "odpoczęła".

Batata ugotuj do miękkości, odcedź. Dodaj masło orzechowe, sok i skórkę z limonki. Zblenduj na gładkie puree.

Na patelni upraż 1/3 utartych pierników. Wlej śmietanę, dodaj bulion i gotuj sos. Dopraw solą i tymiankiem świeżym. Sos zblenduj na gładką masę.

Wodę ugotuj z octem, cukrem, solą i przyprawami. Cukinię obierz, pokrój w drobną kostkę. Zalej zalewą i odstaw na kilkanaście minut lub dni.

Polędwiczkę pokrój w plastry. Na talerzu połóż porcję puree z batata. Wlej sos. Ułóż polędwiczkę oraz marynowaną cukinię. Wierzch posyp pozostałym pudrem z piernika. Ułóż maliny. Obok malin zrób kleksy z octu balsamicznego. Wierzch dania udekoruj świeżym tymiankiem.

Smacznego, Klaudia. 








Brak komentarzy