Gotowanie jest zupełnie inne kiedy gotujesz z miłości do najbliższych Ci osób. Dasz wiarę?
Składniki (2-3 porcje)
- 1 polędwica wieprzowa
- sól, pieprz
- 3 pierniki z miodem Kopernik Toruń
- tymianek
- olej rzepakowy do smażenia
Sos piernikowy:
- 2 pokruszone pierniki Kopernik Toruń
- 3/4 szklanki śmietany 30%
- 3/4 szklanki bulionu drobiowego lub wołowego
- sól, pieprz, tymianek
Puree z batata
- 1 średni batat (700 gram)
- 1 łyżka masła orzechowego
- skórka otarta z połowy limonki
- sok z ćwiartki limonki
- sól
Marynowana cukinia:
- 1 mała cukinia
- litr wody
- 1/4 szklanki octu
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- 2-3 liście laurowe
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 1 gwiazda anyżu
Dodatkowo:
- puder z piernika
- maliny
- świeży tymianek
- ocet balsamiczny
Polędwiczkę wieprzową dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Wszystkie pierniki utrzyj w moździerzu na puder. 1/3 przygotowanego pudru wsyp na talerz i panieruj w nim polędwicę. Smaż na patelni na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym po minucie lub dwie z każdej strony. Przełóż usmażoną polędwiczkę do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni jeszcze 10 minut. Następnie odstaw polędwiczkę by "odpoczęła".
Batata ugotuj do miękkości, odcedź. Dodaj masło orzechowe, sok i skórkę z limonki. Zblenduj na gładkie puree.
Na patelni upraż 1/3 utartych pierników. Wlej śmietanę, dodaj bulion i gotuj sos. Dopraw solą i tymiankiem świeżym. Sos zblenduj na gładką masę.
Wodę ugotuj z octem, cukrem, solą i przyprawami. Cukinię obierz, pokrój w drobną kostkę. Zalej zalewą i odstaw na kilkanaście minut lub dni.
Polędwiczkę pokrój w plastry. Na talerzu połóż porcję puree z batata. Wlej sos. Ułóż polędwiczkę oraz marynowaną cukinię. Wierzch posyp pozostałym pudrem z piernika. Ułóż maliny. Obok malin zrób kleksy z octu balsamicznego. Wierzch dania udekoruj świeżym tymiankiem.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy